A LIGA elnöksége határozatban utasította el a kormány adóterveit

A LIGA Szakszervezetek elnökségi ülésén Horváth Lajos ügyvezető alelnök terjesztette elő a kormány 2010. évi adóterveiről szóló napirendet, melyet hosszas vita követett. Az elnökség tagjai és a LIGA szakértői egyöntetűleg úgy látták, hogy a csomag nem szolgálja a munkavállalók érdekeit, és jelen formájában a gazdasági válságból való kilábalást sem segítheti elő.
A vita után az elnökség a következő határozatot hozta:

A LIGA Szakszervezetek elfogadhatatlannak tartja a kormány 2010. évi adócsomagját, mivel amögött semmiféle érdemi gazdaságpolitikai megfontolás nincs, ráadásul nincs rá garancia, hogy önmagában a munkáltatói terhek csökkentése javítja a foglalkoztatottságot, mivel  jelen pillanatban nem látható előre, hogy miként alakul a világgazdasági helyzet, és lesz e igény Magyarországon előállított termékekre és szolgáltatásokra. Sokkal célszerűbb  lett volna, hogyha az előttünk álló időszakot egy új gazdaságpolitika kidolgozásával tölti a kormány és csak akkor terjeszti elő a jövő évi adórendszerrel kapcsolatos elképzeléseit, amikor már világosabban látszik a Magyarország előtt álló gazdasági pálya.
Mivel az intézkedéscsomag pozitív hatásai nagyon kétségesek, ezért nem fogadhatók el azok a kiadáscsökkentő megszorítások, amelyekre jelentős mértékben csak azért van szükség, hogy kompenzálják a kieső adó- és járulékbevételeket.

Különösen súlyos sérelemként éljük meg a hosszútávú öngondoskodás intézményeinek ellehetetlenítését. Felhívjuk a kormány figyelmét, hogy az önkéntes nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztárakba vetett bizalmat rendítik meg ezek az intézkedések, ráadásul számolni kell azzal a negatív hatással, hogy a pénztárak meggyengülésével (esetleges összeomlásával) jelentősen lecsökken a hazai állampapírok értékesítési lehetősége.
Nem tudjuk elfogadni a természetbeni juttatások (étkezési jegy, üdülési csekk) megadóztatását sem, mivel ezek jelentős mértékben beépültek a munkavállalók jövedelmébe. Ez különösen érvényes az alacsony keresetűekre, akik számára az adó- és járulékrendszer módosítása semmilyen előnyt nem jelent. Mindezen hátrányai mellett elfogadhatatlan az is, hogy ez a lépés hazai munkahelyeket veszélyeztet.
Jelen formájában teljesen elhibázottnak tartjuk a vagyonadót, mivel ez egy koncepciótlan, nagyon kis bevételt hozó luxusadó, amely ráadásul alkalmas arra, hogy félelmeket keltsen a kis ingatlanok tulajdonosaiban is. Mindezekből következik, hogy szükségtelen az ÁFA emelés is, valamint a jövedéki adó - különösen az üzemanyagok adójának - emelése, amely inflációgerjesztő hatású, és sújtja mind a lakosságot, mind a vállalkozásokat.

Felszólítjuk a kormányt, hogy vonja vissza a csomagot, és kezdjen érdemi tárgyalásokat a szociális partnerekkel a foglalkoztatottságot javító gazdaságpolitika kialakításáról, mely erősen koncentrál a vidéken élő, alacsony képzettségű munkavállalókra, akiket a multinacionális vállalatokra épülő esetleges gazdasági fejlődés sem von be a foglalkoztattak körébe. Ennek keretében követeljük továbbá, hogy tegyen jelentősebb lépéseket a feketegazdaság és korrupció visszaszorításáért.