Botrányos eljárás a Munkaügyi Minisztériumban

Az állami támogatásokhoz megkövetelt rendezett munkaügyi kapcsolatok igazolási eljárásában eddig szerepet kaptak a helyi szakszervezetek is, a június 1-től hatályos módosítás viszont megszünteti szerepüket. A LIGA Szakszervezetek botrányosnak és elfogadhatatlannak tartja a minisztérium eljárását, hogy egy, az Országos Érdekegyeztető Tanácson nem tárgyalt, de legjobb esetben is csak becsempészett jogelvonó intézkedést ilyen módon hozzon meg a társadalom és szakma bizalmát visszanyerni törekvő kormány.

Mint ismeretes, a parlament nemrégiben némileg enyhített a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményén. A szociális és munkaügyi miniszter ezt követően módosította az igazolási szabályokat. A júniustól hatályos szöveg kivette a rendeletből azt a részt, amely a munkaadó kötelességévé tette egyes igazolások megküldését a helyi szakszervezetnek, illetve üzemi tanácsnak. Ez ugyan megfelel az Államháztartási törvény hatályos szövegének, de egyes szakszervezeti jogok megsértése továbbra is kizáró ok az állami támogatások odaítélésénél. A végrehajtási rendelet módosításával semmilyen eszköz nem maradt a szakszervezetek kezében hogy felhívják a figyelmet a jogerősen még el nem bírált jogsértésekre.

A LIGA Szakszervezetek felszólítja a kormányt, hogy tartsa be a rendezett munkaügyi kapcsolatok érdekében szükséges és megszokott szociális párbeszéd formáit és szabályait, és soron kívül tűzze napirendre a kérdést az OÉT plenáris ülésén.