GE Hungary Zrt. szakszervezeteinek közleménye a vállalatnál folyó döntés-előkészítéssel kapcsolatban

A GE Hungary Zrt.-nél működő Szakszervezetek 2009. június 25-én a GE Hungary Zrt. képviselőjének előterjesztése alapján megtárgyalták a GE Hungary Zrt. átalakítását GE Hungari Kft.-vé. A Szakszervezetek a GE Hungary Zrt. igazgatósági tagjának írásos előterjesztése-, illetve a felmerült kérdésekre adott válaszai után tudomásul vették a gazdasági formaváltást. Az érdekképviseletek írásban rögzített véleményének átadása után azonban néhány nappal - több informális csatornán - megdöbbentő hírek kerültek a szakszervezetek birtokába. Többek között az, hogy az üzletág amerikai központjának, illetve a GE központjának utasítására különböző célirányos döntéselőkészítő szakértői munkák, előkészületek folynak a magyarországi fényforrásgyártás drasztikus felszámolására.

A vállalatvezetés e kétszínű magatartását a Szakszervezetek vezetése rendkívüli együttes ülésen értékelte és az alábbi nyilatkozatot fogalmazták meg:

  1. Fenti információk birtokában a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete és a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete a 2009. június 25-ei tájékoztatón elhangzottakat és a kérdésekre adott válaszokat szándékos félrevezetésnek minősíti és - szokatlan módon - arra kényszerül, hogy a 2009. június 25-ei határozatát megváltoztatva, a GE Hungary Zrt. vezetésének „Tájékoztatás a társasági formaváltásról” című írásos előterjesztését elutasítsa.
  2. Szakszervezeteink ugyanakkor leszögezik, minden törvényes eszközt igénybe vesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a magyarországi gyártás megszüntetését, a magyar munkahelyek felszámolását!
  3. A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete és a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete a kialakult helyzetben nem tartja elfogadhatónak a szeptember 5-ére tervezett GE Közösségek Napja megrendezését. (Egyetlen vágóhídra hajtott álattal sem ünnepeltetik meg a saját torát!)
  4. Felkérik a GE Hungary Zrt. összes magyar alkalmazottját - vezetetteket és vezetőket egyaránt - hogy az amerikai GE központ előkészületei ellen tiltakozásul és az érintettekkel szolidaritásul, bojkottálják a szeptember 5-ére szervezett GE Közösségek Napja rendezvényét és ne vegyenek azon részt!
  5. A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete és a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete felkéri a magyarországi döntéshozókat, hatalmi tényezőket, a magyar társadalmat, hogy most, a döntéselőkészítés fázisában gyakoroljanak nyomást a General Electricre a magyarországi munkahelyek megőrzése érdekében.


Budapest, 2009. július 14.

Selmeczy György sk.
Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete
 
Hederics István sk.
Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete
 
Zelkó Nándor sk.
Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete