Költségvetés nélkül kezdte meg a Kormány a költségvetési vitát az OÉT-en

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megkezdte második félévi munkáját. A mai napirendi pontok között szerepel - ennek megfelelően - a második félévi munkarend, a 2010-es munkaszüneti napok körüli munkanapok rendje, és a költségvetés megvitatásának megkezdése.
Oszkó Péter pénzügyminiszter a következő felütéssel nyitott: „A nyár számunkra munkával telt. Ennek köszönhetően örömmel jelenthetem, hogy soha ilyen gyorsan nem készült el a költségvetés.” (Namost tegye fel a kezét, aki nyáron szintén dolgozott! Most az tegye fel, aki szeretett volna dolgozni, de a válság miatt elveszette a munkáját!)

Ezt követően rögtön tisztázta, hogy a még meg sem ismert számokból engedni nem tud, viszont az ország „civilizációs ugrás” előtt áll, és kilábal majd az adósságspirálból, a gazdaság fellendül, jó lesz nekünk.

Az OÉT tagjainak megküldött anyag az első napirendi ponthoz - a költségvetéshez - meglehetősen szűkszavúra sikerült. Úgyis mondhatnánk, rövid volt, de velőtlen. Amolyan esszé-féleség, hogy szép lesz jó lesz, de meg kell szorítani, és az elvek meg a gazdasági környezet, és a cserebogarak halhatatlansága. Élőben ehhez Oszkó Péter sajnos nem sokat tett hozzá. Már érdemben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szavak számát tekintve elmaradt egy miniszteri tájékoztatótól méltán elvárttól, inkább úgy mondhatnánk, a számnevek aránya a teljes szövegben statisztikailag alulreprezentált volt.

Mindenesetre Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés kiemelt területei közé tartozik majd a közbiztonság, az egészségügy és a foglalkoztatás. A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a 2010-es büdzsében 400 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számolnak, így ekkora megtakarításra van szükség, amelynek felét a központi költségvetésből fedezik. Kiemelte, hogy Magyarországnak elemi érdeke, hogy a pénzügyi kiszolgáltatottságát csökkentse, és ezen a bázison teremtsen prosperáló gazdaságot. Megerősítette: 2009-re továbbra is 6,7 százalékos, 2010-re pedig 0,9 százalékos gazdasági visszaesést prognosztizálnak, és hogy 2010-ben a GDP-hez mérten 3,8 százalékos deficittel számolnak.

A munkavállalói oldal röviden kommentálta az elhangzottakat, sérelmezve, hogy mind az előzetesen kiküldött anyag, mind az elhangzott tájékoztató elégtelen volt tartalmilag ahhoz, hogy valóban a költségvetési vita megkezdéséről lehessen beszélni.
Elhangzott az is, hogy az elméleti okfejtés például a foglalkoztatás növeléséről, mint prioritásról, szép, de a már korábban is kritizált „Út a munkához” nevű program nem tudja elérni ezt a célt. Az oldal több apróbb megjegyzést is fűzött a költségvetési esszéhez, így például aggodalmát fejezte ki a társadalombiztosítási alapok súlyos hiánya miatt.
Az oldal szóvivője elmondta, az a tapasztalat, hogy a vállalatok - az idei és korábbi veszteségekre hivatkozva - nem hajlandóak munkahelyeket teremteni. A munkavállalói réteg - tekintettel a bér- és a plusz szolgáltatások csökkenésére, valamint a munkanélküliségre - 10 százalékos jövedelemcsökkenést szenvedett el az utóbbi időben, így ezt a költségvetés tervezésénél figyelembe kell venni.

A munkaadói oldal szóvivője elmondta, vártak egy költségvetési anyagot, kaptak helyette egy pár oldalas szösszenetet, ami leginkább a Shakespeare Összes Röviden szövegkönyvre emlékeztet.
A munkaadói oldal számára a legfontosabb szempont a 2010-es költségvetésben a válság kezelése, a gazdasági stabilitás majd növekedés megteremtése, hiszen munkahelyeket a gazdaság tud teremteni.
A munkaadók csatlakoztak a munkavállalói oldal kritikájához az „Út a munkához” programot illetően. Szép címe van, de nem segíti elő a foglalkoztatás növelését.

Csizmár Gábor államtitkár válaszában hangsúlyozta: a 2010-es szabályozási változások azt a célt szolgálják, hogy az "Út a munkához" programot "átpozícionálják" egy foglalkoztatást segítő programmá. A programra 110 milliárd forintot szánnak, további 7,5 milliárd forintot európai uniós forrásból biztosítanak, ezzel összesen a tavalyihoz képest 10,5 milliárd forinttal jut több pénz idén erre a célra.
Az OÉT a kormány ígérete szerint szeptember 18-án tárgyalhatja érdemben a költségvetést, addig a napirendi pontot lezárták.

A második félévi munkatervet és a 2010. évi munkaszüneti napok körüli munkarendet az OÉT elfogadta. Ez utóbbi kapcsán kiderült, hogy jövőre mindössze egy munkaszüneti nap esik péntekre, így hosszúhétvégékben szegény év következik. A döntés értelmében december 11., szombat, munkanap, míg december 24., péntek, pihenőnap.


Letölthető dokumentumok:

oet_2009_ii_felevi_terv_uj.doc