Fiatalok Ligája: Megbukott az államilag támogatott lakáshitel rendszer

A Fiatalok Ligája nem véletlenül tiltakozott májusban a lakástámogatási rendszerek megszüntetése, a fiatalok számára kedvezőtlenül ható átalakítása ellen. A szocpol helyett október 1-jén bevezetett új lakástámogatási rendszerről - az igénylések rendkívül alacsony száma miatt - egyértelműen elmondható, hogy csúfosan megbukott.

A feltételek, melyeket az állam támaszt a kölcsön felvételéhez, szinte teljesíthetetlenek egy önálló életet elkezdeni kívánó fiatal párnak, különösen a válság idején.

Az új rendszerben ugyanis a 35 év alatti fiatalok kaphatnak kamattámogatást új lakás vásárlására, építésére, illetve lakáskorszerűsítésre, de csak abban az esetében, ha házastársának, élettársának, vagy gyermekének nincs másik lakása. Budapesten és a megyei jogú városokban 25 millió forintos értékhatárig, legfeljebb 12,5 millió forintos hitelösszegig járna a kamattámogatás, míg más településeken 20 milliós értékhatárig, 10 milliós hitelösszegig.

A Fiatalok Ligájának véleménye szerint bebizonyosodott, hogy hibás lépés volt így átalakítani a lakástámogatási rendszert. Napjainkban, mikor a pályakezdő munkanélküliek száma folyamatosan csúcsokat döntöget, a fiatal munkavállalók pedig végtelenül kiszolgáltatottak és munkahelyük elvesztésétől rettegnek, az ilyen lakáshitel-programok nem szolgálnak mást, mint a fiatalok arculcsapását.
Az államnak kötelessége lenne ésszerű kritériumok kikötésével segítséget nyújtani az első lakás megszerzésében, nem pedig lehetetlen feltételeket támasztó hitelprogramokkal elkeseríteni a fiatalokat.