Súlyosbodó válság, Európa veszélyeztetett

A gazdasági válság hatására a GDP mutatók az államháztartási hiány és az államadósság növekedéséről tanúskodnak, a munkanélküliségi ráta pedig 2010-re Európa-szerte elérte a 10.3%-ot. Különösképpen a pénzügyi spekulációk hatására a kormányok elhamarkodott kilépési stratégiákon alapuló pánikintézkedéseket vezettek be, melyek több európai országban, a társadalmi elégedetlenségből fakadó általános sztrájkok hullámát indította be. Az eurózóna túl lassú volt, hogy megvédje magát és a veszélyben lévő tagállamokat. A probléma Görögország ügyében csúcsosodott ki. Az ETUC felismeri, hogy a görög állam és a görög nép tulajdonképpen padhelyzetbe kényszerült, azonban azt az álláspontot képviseli, hogy az intézkedéseknek a növekedés és a munkahelyteremtés elemét is magában kellene foglalnia.

Az ETUC kéri az Európai hatóságokat, hogy a kilépési stratégiák mellett dolgozzon ki új belépési stratégiákat is a növekedés beindítása és a munkanélküliség csökkentése érdekében. Ezért az ETUC támogatja azt az „Európai Helyreállítási Tervet”, mely az Európai GDP 1 százalékának megfelelő mértékben támogatja a munkahelyteremtéseket, a növekedésösztönzést, az új „zöld” technológiákra való áttérést az energiaipar, a közlekedés és az építőipar és más területeken egyaránt. Mindezek mellett pedig új iparági politikák megalapozását támogatja, melyek elősegítik és fellendítik a gyártási folyamatokat Európában.

Az ETUC „Európai Helyreállítási Terv” további elemei a:

  • Pénzügyi piaci szabályozás, a Nemzetközi Pénzügyi Tranzakciós adó (Robin Hood adó) bevezetése
  • Különleges hosszú távú asszisztencia a fiataloknak, akik a legjobban sújtott csoportja a gazdasági válságnak. Egyes európai országokban és területeken a fiatalok munkanélküliségi rátája eléri a 40%-os arányt
  • Olyan ágazati politikák támogatása, melyek felgyorsítják az alacsony széndioxid kibocsátású, fenntartható gazdaságok létrehozását
  • Megkezdje a jelenlegi kapitalista modell átalakítását egy új típusú fenntartható, „zöldebb”, hosszú távú, igazságosabb rendszeren alapuló modellre, melyben a profit a javak megtermeléséből származik és nem a társadalmi szempontból hasztalan „pénzügyi kaszinók szerencsejátékán”

Az ETUC új kampányt indít el a „Növekedésért, a Munkahelyekért és Európáért” és ezzel együtt a nacionalista és rasszista erőkkel szemben Európában.



ETUC AKCIÓ:

1.    Növekedési Csúcstalálkozó

Az ETUC sürgeti egy Szociális Csúcstalálkozó összehívását, melyen kidolgozzák az Európa gazdaságát a növekedési pályájára állító modell részleteit. A Szakszervezetek mindamellett, hogy élharcosai az igazságtalan megszorítási csomagoknak, részt kell vállaljanak azokban a bonyolult előkészítő folyamatokban is, melyekben olyan kilépő stratégiák megtervezésére kerül a sor, melyek igazságosabb és lehető legszélesebb körű tehervállalásra irányulnak. A szociális dialógus fontos szerepet kell játsszon a célkitűzés elérésére szolgáló kommunikáció során.

2.    Európai szintű Szakszervezeti Mozgósítás

2010. szeptember 29-én, az Európai Pénzügyminiszterek találkozójával egybeesően az ETUC Európai Akciónapot szervez.

Amíg az Európai kormányok a közkiadásokon csorbítanak- mely a munkahelyek, a fizetések és a nyugdíjak terén egyaránt érzékelhető- az Európai gazdaság érzékeny és fennáll a veszély egy újabb recesszióba való visszaesésnek. Az ETUC az elvonásokra válaszul együttes mozgósításra szólít fel, melynek központja egy Brüsszeli nagy demonstráció. Az ETUC kéri összes tagszervezetét, hogy maximális elhivatottsággal szorgalmazzák az akciónaphoz való csatlakozást és saját eszközrendszerüknek megfelelően lépjenek fel szeptember 29-én. Ez a fellépés megvalósulhat például munkabeszüntetések, demonstrációk, és pénzügyi kormányképviselőkkel való találkozás révén.

Az ETUC továbbá támogatja az ITUC Tisztességes Munka világnapját október 7-én.

Hangonyi Adrienn