Válság: többször sérültek a szakszervezeti jogok

Növekedett a nyomás a szakszervezeti aktivistákon a nemzetközi gazdasági válság és azt kísérő foglalkoztatási gondok miatt - állapította meg a világ csaknem minden országára kiterjedő jelentésében a szakszervezetek nemzetközi szövetsége (ITUC).

A Brüsszelben kiadott jelentés szerint tavaly emelkedett a szakszervezeti jogok megsértésének aránya is.

Az elmúlt évben harminc százalékkal, 101-re nőtt az aktivisták ellen elkövetett gyilkosságok száma, ezen belül 48 bűntény Kolumbiában, 16 Guatemalában, 12 Hondurasban történt.

A Magyarországról szóló fejezetrészben az ITUC kiemelte, hogy bár az érdekképviseletek tevékenységére vonatkozó jogi keretek szilárdak, néhány területen vannak még hiányosságok. A szakszervezetek bejegyzése például még mindig körülményes, megszervezésük nehézkes a multinacionális cégeknél, az állami szektorban pedig a jelentés szerint túlságosan korlátozottak a szakszervezetek jogai, beleértve a sztrájkjogot. Hiányosságokat észlelt a szövetség a szakszervezetek bíróság előtti bizonyítási kötelezettségének szabályozásában is.

A jelentés Európa egészét illetően a szakszervezetekkel szembeni diszkriminációs incidensek és a nyomásgyakorlás növekedését állapította meg. A kontinensen tavaly 60 aktivistát vettek őrizetbe, nagy részüket Törökországban és Fehéroroszországban.

Guy Ryder, az ITUC főtitkára rámutatott, hogy a fejlett Európának példát kell mutatnia a szakszervezeti jogok biztosításának terén. Hozzátette, hogy a gazdasági válságot nem lehet ürügyként felhasználni sem a dolgozók jogainak és járandóságainak csökkentésére, sem az érdekképviseletek elleni nyomásgyakorlásra.

 

Forrás: MTI/HR Portál