Fordított bújócska a munkával

A LIGA Szakszervezetek arra szólítja fel a Magyar Köztársaság kormányát, hogy a gazdaságpolitika középpontjába a munkát állítva, vegye komolyan a szociális párbeszéd intézményeit, erősítse a munkavállalói jogokat, állítsa vissza az arányos és szolidaritás alapú adórendszert és társadalmi és szakmai konszenzuson alapuló irányvonalak mentén rendezze át a nagy szociális újraelosztó rendszereket.

A miniszterelnök múlt hét pénteken kijelentette: Magyarországon nem lehet elbújni a munka elől, és nem lehet kimenekülni a munkaerőpiacról azt remélve, hogy majd az állam munka helyett valamilyen, másoktól beszedett adókból szociális juttatásokat fog fizetni.
Orbán Viktor 2010. szeptember 20-án, az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén azt is világossá tette, hogy ő és kormánya képviseli a munkaadókat és a munkavállalókat is. Ami akkor kimaradt, de csak most vált világossá, hogy a munkanélkülieket ezek szerint nem képviseli. Mert ha a kormány és a kormányfő őket is képviselné, akkor tudnák, hogy ma Magyarországon nem az az elsődleges probléma, hogy az emberek elbújnak a munka elől, hanem épp az, hogy nem találják azt, akárhogy keresik is. A munkanélküliségi ráta tavaly novemberben 11% feletti volt, ami közel félmillió álláskereső embert jelent. Fontos a fogalmak tisztázása, hiszen ez a 11% azokat az embereket jelöli, akik aktív korúak és szeretnének elhelyezkedni. Az aktív korú de elhelyezkedni valójában nem vágyók nem részesei ennek a 460.000 fős halmaznak.

Amennyiben tehát Orbán Viktor mégiscsak a munkát szeretné a gazdaságpolitika középpontjába állítani, úgy ezeknek az embereknek kell munkahelyet teremtenie, amelyhez biztosan nem vezet út a magánnyugdíj-pénzári megtakarítások államosításán, a vélemény kontrollálásán és leginkább a munkavállalói jogok csorbításán keresztül.