Köszöntjük a Nőket!

1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. 1866. szeptember 3. és 8. között a Nemzetközi Munkásszövetség első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

Köszöntjük a Nőket!

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma: Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot. 1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később - nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására - II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott.

A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Mindezek ellenére a mai napig messze alulreprezentáltak nők a döntéshozó pozíciókban - mind a vállalat vezetésben, mind az országgyűlésben -, a tudományban, a művészetekben, és érzékelhetően kevesebbett keresnek ugyanannyi - esetenként több és jobb - munkával.

Tudtad?

  • Az 1,4 milliárd emberből a földön, akik kevesebb, mint egy dollárból élnek egy nap, 1 milliárd nő.
  • A nők végzik a munka 2/3-át a világon, de csak 10%-át keresik meg a bevételnek.
  • Az élelem felét nők termelik meg, de csak a termőföldek 1%-át birtokolják.
  • A világ mintegy 900 millió írástudatlan emberének 2/3-a nő.

nőnap