Januárban kezdődnek a bértárgyalások az állami cégeknél

A nagy állami vállalatok kivárják, hogy hivatalosan kihirdessék a jövő évi járulékokról, a minimálbérről, a szakmai bérminimumról és a bérkompenzációról szóló rendeletet, így az érdemi bértárgyalások várhatóan januárban kezdődhetnek el.

A Magyar Nemzet cikke ismerteti: a Magyar Postánál működő szakszervezetek egyelőre nem fogalmaztak meg konkrét bérkövetelést. A legutóbbi bértárgyaláson az ösztönzési rendszer jövő évi átalakítását vizsgálták, illetve megállapodtak abban, hogy étkezési utalvány formájában egyszeri juttatásban részesülnek a postai dolgozók, ennek értéke tizenkétezertől huszonkétezer forintig terjed fejenként, amit az idén fizettek ki.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a bérkompenzáció feletti, az infláció mértékét elérő és némi reálkereset-növekedést is biztosító 4,2 plusz 1 százalékos béremelést követel. A MÁV menedzsmentje megvizsgálta az eddig ismert adó- és járulékváltozások és a minimálbér 78 ezer forintról 93 ezer forintra történő emelésének, valamint a 108 ezer forintra ugró garantált bérminimumnak a hatásait. Mivel jelenleg 90 ezer forint a legalacsonyabb bér a MÁV-csoportnál, a vállalatnak át kell tekintenie a munkaköri kategóriákhoz tartozó bérsávokat. Jelenleg annyit tudni, hogy a bruttó 218.600 forint alatt kereső munkavállalókat kell kompenzálni - közel tizenötezer vasutast -, amibe az adókedvezmény nem számít bele. A kompenzáción kívül azonban a társaság nem tervez további bérintézkedést.