A LIGA kritizálja az új Alaptörvényt

Magyarország kormánya meghívására - a közjogi méltóságok, volt kormány- és államfők, a kormány képviselői, a diplomáciai képviseletek delegáltjai, közéleti szereplők, és más meghívottak között - Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke is részt vett a január elsejével hatályba lépett alaptörvény tiszteletére, a Magyar Állami Operaházban hétfőn rendezett gálaesten.

A LIGA kritizálja az új Alaptörvényt

Jelenlétét többen kritizálták, azzal érvelve, hogy ezzel egyetértését fejezte ki az új Alaptörvénnyel kapcsolatban, egyúttal hátat fordított az Operaházon kívül tüntetőknek.

Csakhogy ez nem igaz. Amíg az ellenzék dolga az ellenzés, a kormány dolga a kormányzás, a pártok érdeke a választók maguk mögé állítása, addig a szakszervezetek dolga vegytisztán - mindenkor pártsemlegesen - a munkavállalók érdekeinek képviselete. Egy országos szakszervezeti konföderáció elnökének pedig nagyrészben az teszi ki a munkáját, amit a legtöbben nem láthatnak. Érdeket érvényesít, méghozzá formális és informális csatornákon keresztül. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ezek a csatornák állandóan nyitva maradjanak.
Éppen ezért Gaskó István a múltban is - minden eddigi kormány meghívására - megjelent azokon a rendezvényeken, ahol formálisan vagy informálisan kapcsolatokat lehetett építeni és olyan témákat szóba hozni, amelyek fontosak a munkavállalóknak. Mindannyian ismerjük a kifejezést, hogy "fehér asztal mellett" megbeszélni valamit. Valamit, amit esetleg máshol, másként nem lehetne.

Ez azonban biztosan nem jelent két dolgot:

Nem jelenti azt, hogy az utcán tüntetőknek nincs igaza, netalán utcán tüntetni felesleges. A LIGA Szakszervezetek következetesen alkalmazta mindig is a demonstrációk és sztrájkok eszközét azért, hogy tárgyalóasztalhoz ülhessen. Mindegy mi volt a cél, a tüntetések és akciók közvetlen követelése az volt, hogy az aktuális kormány érdemben konzultáljon a szakszervezetekkel.
Így volt ez legutóbb is, amikor demonstrációk, sztrájkbejelentések majd félpályás útlezárások kellettek ahhoz, hogy a kormány elkezdje a tárgyalásokat a Munka Törvénykönyvéről, a háromoldalú szociális párbeszéd visszaállításáról és a nyugdíjakról. De mindezen akciók közben és után tárgyalóasztalnál kellett megegyezni.

Másodsorban nem jelenti Gaskó István jelenléte a gálaesten azt, hogy a LIGA Szakszervezetek maradéktalanul egyetért az Alaptörvénnyel. A LIGA Szakszervezetek az elsők között emelte fel a hangját az új Alaptörvény kidolgozásának mikéntje és tartalma miatt is. Részletes szakmai anyagot készített, amelyben kifogásait összegezte, és amely kifogások egyáltalán nem épültek be a végleges szövegbe.

A LIGA Szakszervezetek tehát továbbra is kritizálja az új Alaptörvény megszületésének körülményeit, és hiányolja tarlamából szakmai észrevételeit. A LIGA Szakszervezetek elnökének ugyanakkor az a munkája, hogy részt vegyen minden olyan eseményen, ahol a munkavállalók érdekeit - még ha csak a legcsekélyebb mértékben is, de - képviselni tudja.

alaptörvény alkotmány opera