Alapellátó orvosok: vészhelyzet nincs, csak a pénz kevés

Nem lehet kataszrófa-egészségügyi törvénnyel megoldani az egészségügy problémáját, mert nincs katasztrófahelyzet - jelentette ki az MOSZ elnöke. Míg a rezidensek magasabb béreket követelve három hónapos haladékot adtak a kormánynak, eddig már kétezer alapellátásban dolgozó orvos döntött úgy, hogy nem vállal több önkéntes túlmunkát. Felmerülhet a kérdés, ettől összeomolhat-e az orvosi ellátás rendszere?

Alapellátó orvosok: vészhelyzet nincs, csak a pénz kevés

A Magyar Orvosok Szövetségének 14 ezer tagja van, közülük kétezren háziorvosok - mondta Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. A háziorvosok között gyakorlatilag szinte mérhetetlen a jelentkezők aránya, hiszen ők vállalkozóként dolgoznak.

Mint mondta a betegek érdekében eddig sokkal több túlmunkát végeztek az orvosok, és soha nem foglakoztak a túlmunka díjazásával, így tartották fenn az egészségügyi rendszert. Az orvosok az ellátás és a betegek érdekében tették ezt, most pedig, amikor azt mondják, hogy az önkéntes munkát nem vállalják, az eddig munkával töltött szabadidőt fogják valóban pihenéssel tölteni. Mint az elnök mondta: a jobb minőségű ellátáshoz szükséges, hogy kipihent orvos gyógyítsa a betegeket. A fáradt orvos életveszélyes.

A nemrég elfogadott katasztrófa-egészségügyi ellátásról szóló törvény szerint a miniszter, ilyen helyzetben akár az ország másik végére is kirendelheti munkavégzésre az egészségügyi dolgozókat. Selmeczi Kamill ezzel kapcsolatban kijelentette: egészségügyi válsághelyzet akkor van, ha járvány üti fel a fejét, az egészségügy ellátó képessége összeomolhat, ha a helyzet megoldásához bővíteni kell az ellátást, akkor léphetnek ilyet. Ma nincs katasztrófahelyzet - hívta fel a figyelmet az elnök, csak forráshiány van az egészségügyben. Mint emlékeztetett az ágazatból kivontak 300 milliárdot, amit nem tettek vissza.

Hangsúlyozta: az nem krízis, hogy alulfizetett orvosi állást a fiatalok nem akarnak elvállalni, inkább külföldre mennek, erre nem megoldás egy jogszabály, ami parancsszóval akarja megoldani a helyzetet.

Selmeczi Kamill megjegyezte: az a céljuk, hogy megállapodás szülessen a minisztériummal, legyen pálya, ami mentén fel lehet építeni a jövőt, és az első lépés a tisztességes bértárgyalás.