EDDSZ: Antidemokratikus, törvénytelen - más baj nincs is vele(?)

Az EDDSZ Jelölő Bizottsága nem tud olvasni, vagy szándékosan törvényt sért? Nem tudni, melyik a rosszabb. Miután a jogerős bírósági ítélet kimondta, hogy nem lehet diszkriminatív feltételeket szabni az elnökjelöltekkel szemben, és nem hozhat előzetesen semmilyen döntést holmi ad hoc Jelölő Bizottság, az EDDSZ - amúgy nem létező - Jelölő Bizottsága dr. Cser Ágnes életrajzára szabta saját kritériumait majd egyedüli lehetséges jelöltként őt ajánlotta az EDDSZ új elnökének.

Valami fatális tévedés folytán lemaradt az elvek felsorolásából, hogy a jelölt vezetékneve ne legyen se rövidebb, se hosszabb négy betűnél - utalva az EDDSZ négy hangból álló rövidített nevére -, keresztneve pedig kizárólag Ágnes lehet, ezzel is jelképezve és fennen hirdetve a megválasztandó elnök személye tisztaságát.

A hibát - a szöveget gondosan szerkesztők - gyorsan korrigálták, és vastagon szedve beleírták:

Nna. Ezt sikeresen rövidre zárták, nyilván SENKI nem felelt meg a közel 10.000 tagból ezeknek az egyszerű feltételeknek. Hogy maga a Jelölő Bizottság alapszabály szerint nem is létezhet, jelölésre joga nem volna, feltételeket törvényesen nem nevezhetne meg, és hogy alapszabály szerint bármely rendes tag választó és választható kell, hogy legyen - nos, erről megfeledkeztek a magukat Jelölő Bizottságnak nevezők. Ez amúgy azért roppant érdekes, mert nem telt el egy hónap a jogerős bírósági ítélet kihirdetése óta, amely pont ezeket a hibákat sorolta fel a legutóbbi elnökválasztó kongresszus munkája kapcsán.

De lássuk, mint mondana erre a bíróság?

A bíróság álláspontja szerint az EDDSZ kongresszust megelőző jelöltállítási eljárása aggályos, mert nincs összhangban az EDDSZ alapszabályával, sérti a demokratikus működésre, a tagegyenlőségre és a tisztességes eljáráshoz való jogra vonatkozó alapelveket.

Ennek az egyértelmű állásfoglalásnak a semmibe vétele nem kicsit hajaz a Rákosi-rendszer választási sémájára. Vagy ha úgy tetszik, a kaszinógengszterek logikájára: mindegy hogyan, de végül mindig a ház nyer.


Letölthető dokumentumok:

Jell_Bizottsgi_ls_01.05.pdf