Az ETUC komolyan aggódik a magyarországi helyzet miatt

Az Európai Szakszervezeti Szövetség komolyan aggódik a nacionalista és tekintélyelvű kormányzati irányváltás miatt. A magyar állampolgároknak olyan veszélyekkel kell szembenézniük, mint a szabadságot megfojtó, és a köz- és magánszféra szabadságát csökkentő új alkotmány, a média sokszínűségének csökkenése, és az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének elvesztése.

Az ETUC közleménye kitér arra, hogy a kormány rekordidő alatt megszavazott intézkedései hasonlóak az új Munka Törvénykönyvéhez, amely több ponton kedvezőtlen a munkavállalókra nézve, főleg az amúgy is rossz helyzetben lévő munkavállalókra.

Bernadette Segol, az ETUC főtitikára kijelentette, hogy az EU nem nyugodhat bele Orbán Viktor médiapluralizmus, igazságszolgáltatási függetlenség és a demokratikus ellensúlyok rendszere elleni támadásaiba. Európának cselekednie kell, hogy az Európai Uniós alapvető jogokat tiszteletben tartsák.

A főtitkár figyelmeztet, hogy ez az úgynevezett gazdasági patriotizmus csak egy nacionalista és populista irányba viszi el az országot, amelyet azért kell elítélni, mert az káros a munkavállalókra és állampolgárokar egyaránt.

ETUC