Demonstrálni fognak a dél-dunántúli sofőrök

Tiltakozó demonstrációval szeretné kikényszeríteni a dél-dunántúli közlekedési szakszervezeteket tömörítő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Gemenc Volán Zrt. és a Tribune Ventures Hungary Zrt. - korábban Orangeways Zrt. - közötti alvállalkozói szerződés felmondását - közölte az érdekvédelmi szervezet.

Demonstrálni fognak a dél-dunántúli sofőrök

 

Dobi István SZAKSZ-elnök közleményében azt írta: január 18-án Szekszárdon, a Gemenc Volán Zrt. irodaháza előtt tartanak demonstrációt, majd megkísérelnek petíciót átadni a volántársaság vezérigazgatójának. A tiltakozás előzménye, hogy a Tribune Ventures Hungary Zrt. nyolc sofőrt elbocsátott, mert december 13-án Tamási térségében be nem jelentett munkabeszüntetésben vettek részt. A szakszervezet azt is szeretné elérni, hogy az elbocsátott sofőrök munkaviszonyát állítsák helyre.

A Tribune Ventures Hungary Zrt. 2009. július 1-jétől 2012. december 31-ig Tamási és Dombóvár térségében üzemelteti a helyközi közlekedést a volán alvállalkozójaként; a Gemenc Volán közbeszerzési eljáráson választotta ki a magáncéget.

A szerződés időtartamára 102 dolgozó foglalkoztatását vette át a Tribune Ventures Hungary Zrt., a szakszervezetek és a cég között 2010 óta vannak vitás kérdések. Az érdekvédők szerint az új munkáltató többször késett a dolgozók juttatásaival, amit a Tribune Ventures decemberben elismert. A munkaügyi felügyelőség 2011. februárban több millió forintos bírsággal sújtotta a zrt.-t a munka- és pihenőidő szabályainak megsértéséért.

A Tamási térségében az autóbusz-közlekedés részleges leállásához vezető, december 13-ai munkabeszüntetés oka a szakszervezet szerint az volt, hogy a sofőrök mindaddig nem kapták meg a december 9-ig esedékes - novemberi bérüket. A Tribune Ventures Hungary Zrt. akkor azt közölte az MTI-vel, hogy a sztrájk után átutalták a fizetéseket.

A Szolidaritás - amelynek nincs köze az azonos nevű mozgalomhoz - bár 2011 első felében többször bejelentette, hogy tagjai sztrájkra készülnek a bérmegállapodás elmaradása miatt, a decemberi munkabeszüntetés után közölte, hogy nem vett részt a sztrájk szervezésében, azt a munkavállalók spontán szervezték.

A 2011 októberében a Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezetből megalakult Szolidaritáshoz később csatlakozott a  Gemenc Volán Zrt.-nél működő Dám és a Pannon Volán Zrt.-nél működő Pannon  Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. A november 4-én megalakult érdekvédelmi tömörülés - Dobi István közlése szerint - a régióban 980 fős tagsággal rendelkezik, közülük 170 Tolna megyei tag. A Közúti Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének Tolna megyében a Gemenc Volán dolgozói közül jelenleg 210 főt tömörít, a tagság létszáma az új szakszervezet megalakulásával 20 százalékkal csökkent.

SZAKSZ volán autóbusz Dobi