A belügyminiszter és a rendőrfőkapitány hazavágja a szakszervezeteket

Nem jut a pénzéhez három nagy rendőr szakszervezet: az országos rendőrfőkapitány kedden felbontotta a megállapodást, amely nyomán a tagdíjat átutalták a szervezetekhez. Úgy tudjuk, az utalást a belügyminiszter már hétfőn megtiltotta. A lépés egyenes következménye a szakszervezetek ellehetetlenülése.

A belügyminiszter és a rendőrfőkapitány hazavágja a szakszervezeteket

2012 április elsejei hatállyal felmondta a országos kapitányság és a szakszervezetek megállapodását Hatala József rendőrfőkapitány. Ez egy 1996-os törvény érdekképviseletekre vonatkozó rendeletein alapult. Lényege az volt, hogy a megállapodás értelmében a szakszervezeti tagok által fizetendő tagdíjakat az államkincstár átutalta a munkavállalótól az érdekvédelmi szervezeteknek. Hatala József levelében arra hivatkozik, hogy a törvény rendelkezései 2012 január elsejétől jelentősen módosultak, és alkalmazhatatlanná tették a megállapodást. Levelében hangsúlyozta: az ORFK "a továbbiakban is hatékony, a felek kölcsönös érdekein alapuló együttműködést kíván folytatni".

A lépés egyenes következménye, hogy a szakszervezetek működése ellehetetlenül. Nem jutnak hozzá a tagdíjakhoz, így egyebek mellett nem tudnak jogsegélyt nyújtani tagjaiknak, de az apátistvánfalvi, ingyenesen látogatható határőr múzeum fenntartása is lehetetlenné válik.

A belügyminiszter két héttel ezelőtt még azt ígérte a szakszervezetek vezetőinek, hogy a januári tagdíjakat levonják az illetményekből és azt kérte, hogy az érdekképviseletek terjesszék elő az együttműködés jövőbeni módjára vonatkozó elképzeléseiket. Az ORFK vezetése a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács január elejei ülésén szintén az együttműködés továbbfolytatása iránti elkötelezettségét hangsúlyozta, miként teszi ezt Hatala tábornok is felmondólevelében.


 

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet elnöke szerint több millió forintos kárt okoz a döntés, megtérítését jogi úton követelik majd. Úgy véli, a büntetést azzal „érdemelték ki”, hogy felemelték szavukat a hivatásos állomány szolgálati nyugdíjrendszerének eltörlése ellen.

Az ORFK annak ellenére felmondta az együttműködést a szakszervezetekkel, hogy vezetői egy hónapja még az ez irányú elkötelezettségüket hangsúlyozták. Bárdos Judit, a Belügyi és Rend­védelmi Dolgozók Szakszerve­ze­tének főtitkára szerint jogszerűtlen a tagdíjlevonás megtiltása, hiszen a fennálló megbízásos jogviszonyt a törvény szerint a munkáltató nem mondhatja fel. A tárca álláspontja szerint viszont a szolgálati törvény alapján a munkáltató nem köteles levonni a tagdíjat.

Ezt másként látja Gaskó István, a Liga elnöke, aki szerint, ha a munkavállaló kéri a tagdíj levonását, a munkáltató nem tagadhatja meg. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke azt mondta: joggal feltételezhető, hogy a kormányzat hátráltatni akarja a szakszervezetek működését.

FRSZ rendőr