Ne diszkriminálja a kormány a rendvédelmi szakszervezeteket!

A LIGA Szakszervezetek rendkívül súlyos és indokolatlan diszkriminációnak tartja a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeteinek ellehetetlenítését.

A többek között a munkaidő kedvezmény drasztikus megvonásával járó intézkedések a teljes működésképtelenség határára sodorták a szakszervezeteket a rendvédelmi szférában, ráadásul az azonnali - átállásra időt nem hagyó - bevezetés a demokratikus és törvényes működést is akadályozza.

A december végi törvényalkotás után január végén újra lecsapott a belügyi kormányzat a rendvédelmi szakszervezetekre, amikor vitatható módon - szintén azonnali hatállyal - leállította a szakszervezeti tagdíjak levonását a bérekből. Ezzel azonban nem csak a szakszervezetek működését lehetetleníti el a kormányzat, hanem a tízezres tagság alapvető jogait is sérti, akik nyilatkozatban kérték tagdíjuk levonását munkáltatójuktól.

Habár a LIGA Szakszervezetek nem vitatja, hogy a rendvédelmi szférában dolgozókra és az általuk alakított szervezetekre erősebb korlátozások vonatkozhatnak egyes esetekben, mégis a szakszervezeti tagdíjak levonásának technikájában, és a munkaidő kedvezmény számításának módjában teljesen érthetetlen módon tesz különbséget a törvény hivatásosok és munkavállalók között.

A LIGA Szakszervezetek ezért arra kéri a belügyminisztert és a kormányfőt, hogy tegyenek azonnali lépéseket a diszkriminatív helyzet megszüntetésére, és biztosítsák a nemzetközi egyezményekben is garantált alapvető szakszervezeti jogokat azok számára is, akik életük árán is megvédik hazájukat és annak állampolgárait.