Szolidaritás a közlekedési ágazat munkavállalóival

A LIGA Szakszervezetek aggodalommal figyeli a tömegközlekedésben zajló gazdasági folyamatokat, így a BKV és a Volán társaságok alapvető finanszírozási gondjait, valamint a nemzeti légitársaság csődjét.

Szolidaritás a közlekedési ágazat munkavállalóival

A BKV-nál elfogadhatatlan a kollektív szerződés azonnali és teljes felmondása és a bérek csökkentése, miközben a munkavállalók naponta arra kényszerülhetnek, hogy komoly műszaki hibákkal rendelkező gépeket kezeljenek, vezessenek, esetenként az utazóközönséget is veszélybe sodorva. Felmerül a kérdés, hogy amennyiben a finanszírozási gondok miatt végül szerencsétlenség történik, ki viseli majd a felelősséget.

A Volán társaságoknál feltétlenül szükséges, hogy a tulajdonosok megértsék, buszvezetők nélkül nem megy, az ember pedig nem munkaeszköz. A kormány, a szakszervezetek és a munkaadók közötti decemberi megállapodás egyik legalapvetőbb eleme az, hogy az új adórendszer bevezetéséből adódóan a bérek nem csökkenhetnek. A szakszervezetek ennek megfelelően biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést biztosító béreket, és a munkabéke folyamatosságát biztosító kollektív szerződések megőrzését kérik a tulajdonosoktól.

A MALÉV közel három héttel ezelőtti csődje után, még mindig nem tudni, mi lesz a munkavállalók sorsa. A bérek kifizetésére úgy tűnik nincs garancia, a leányvállalatok is egyre inkább a csőd felé tartanak, pedig nekik volna esélyük a túlélésre. A tulajdonosok hezitálása, a gyors és határozott fellépés hiánya miatt a helyzet napról-napra romlik, miközben családok ezrei élnek létbizonytalanságban.

A LIGA Szakszervezetek mindhárom esetben arra hívja fel a tulajdonosokat, tartsák szem előtt, hogy munkavállalók nélkül nem megy. A legfontosabb befektetés mindig a jó és megbízható munkavállaló, akiknek aktív részvétele a cég sikerében forintokban mérhető. A közösségi közlekedési ágazatban a tulajdonosoknak továbbá nem csak azt kell szem előtt tartaniuk, hogy vállalkozásuk sikeres legyen, de azt is, hogy a kiszolgált közönség minden körülmények között biztonságban legyen, amelyhez éppúgy hozzátartozik a gépek kiváló állapota, mint az azokat kezelő munkavállalók elégedettsége.

A LIGA Szakszervezetek éppen ezért támogatja a BKV munkavállalóinak mai demonstrációját, a MALÉV és leányvállalatainál foglalkoztatottak kezdeményezéseit a munkahelyek megmentésére valamint a Volános buszvezetők követeléseit a tisztességes munkafeltételekért és a bérrendezésért.

BKV Malév Volán közlekedés