Visszahelyezett két elbocsátott Orangeways dolgozót a bíróság

Visszahelyezte munkakörébe hétfőn a Szekszárdi Munkaügyi Bíróság az Orangeways Zrt. két elbocsátott dolgozóját, mindkettejüket a 2011. december 13-ai sztrájk után bocsátották el - tájékoztatott a Szoldiaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke.

Visszahelyezett két elbocsátott Orangeways dolgozót a bíróság

Dobi István közleményében azt írta: a bíróság Dávid György, a SZAKSZ Tolna megyei elnöke és Kun Sándor autóbusz-vezető munkajogi perében első fokon, nem jogerősen hatályon kívül helyezte a munkáltató, a Tribune Ventures Hungary Zrt. - korábbi nevén Orangeways Zrt. - rendkívüli felmondását, és kötelezte a munkáltatót a kiesett munkabér megtérítésére is.

További hat dolgozó munkajogi perében ítélet nem született, a tárgyalást a bíróság a felperesek meghallgatása után április 2-re napolta el. Az alperes, Tribune Ventures Hungary Zrt. jogi képviselője - a szabályos idézés ellenére - egyik tárgyaláson sem jelent meg.

A szakszervezet elnöke emlékeztetett: a Tribune Ventures Hungary Zrt. a Dombóvár és Tamási térségben, 2011. december 13-án spontán munkabeszüntetésben részvevő 42 autóbusz-vezető közül 8-at rendkívüli felmondással elbocsátott, a döntést a munkavállalók a Szekszárdi Munkaügyi Bíróságon megtámadták.

A Gemenc Volán Zrt. 2012- december 31-ig kötött alvállalkozói szerződést az Orangeways Zrt.-vel Tamási és Dombóvár térségében a helyközi közlekedés lebonyolítására; a decemberi munkabeszüntetésre az után került sor, hogy az Orangeways Zrt. autóbuszvezetői nem kapták meg időben novemberi bérüket. Kovács Miklós, a cég vezérigazgatója januárban bejelentette: a jogellenes sztrájk alatt keletkezett hárommillió forintos kár miatt polgári jogi igényt támaszt a szakszervezettel szemben.

SZAKSZ Dobi Volán Orangeways