A munkáltató fizesse a BKV bérletet is?

A személyszállítási törvény nemrégiben benyújtott tervezetében az szerepel, hogy július elsejétől a munkáltatók kötelesek lennének megtéríteni a dolgozóknak a munkába járás költségének 86 százalékát a helyi közlekedés esetén is.

A munkáltató fizesse a BKV bérletet is?

A LIGA Szakszervezetek alapvetően üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely a munkavállalók terheit csökkenti. Ugyanakkor fontos figyelembe vennünk azt is, hogy a törvénytervezet hivatkozott bekezdése elsősorban a BKV gazdasági helyzetével összefüggésben került az Országgyűlés elé, azonban a
problémát valószínűleg nem rendezné. A fővárosi munkavállalók ugyanis jelenleg is klasszikusan azok az adófizető állampolgárok, akik most is szabálykövető módon, érvényes BKV bérlettel utaznak. A BKV finanszírozása szempontjából tehát átütő eredmény nem várható az intézkedéstől.

A munkavállalók számára természetesen komoly segítséget jelentene a havi költségek jelentős részét kitevő BKV bérletek árának átvállalása munkáltatói részről. Félő azonban, hogy ez komoly negatív hatással lenne a foglalkoztatásra, a bérekre és a béren kívüli juttatásokra.

A LIGA Szakszervezetek ezért azt javasolja, hogy a kérdés - összetettsége és több szereplős érintettsége okán is - kerüljön a szociális partnerek elé, például a nemrég megalakult háromoldalú érdekegyeztető fórumon.

BKV bérlet költségtérítés utazás