A LIGA Szakszervezetek XIV. - rendkívüli - kongresszusa

A kongresszuson Pongó Géza, a LIGA Szakszervezetek közszolgálati társelnöke, az FRSZ elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a közszférában működő szakszervezetek - elsősorban a fegyveres és rendvédelmi szféra - helyzetéről.

A LIGA Szakszervezetek XIV. - rendkívüli - kongresszusa

Hozzászólásában a PDSZ képviselője a közoktatásban zajló aggasztó folyamatokról számolt be és kérte a LIGA Szakszervezetek hatékonyabb fellépését. A LIGA Szakszervezetek kongresszusa a hozzászólások után a következő határozatot fogadta el:

A LIGA Szakszervezetek elfogadhatatlannak tartja, hogy a közszférát szabályozó törvények nem teszik lehetővé a szakszervezetek működését, és mindent elkövet annak érdekében, hogy esélyegyenlőség legyen a szakszervezeti mozgalomban, így a közszférában működő szakszervezetek is a versenyszférában meglévő feltételek szerint dolgozhassanak. A LIGA Szakszervezetek követeli a kormányzattól, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a diszkriminációmentes szakszervezeti jogok visszaállítása, a szervezkedési szabadság akadálymentes biztosítása érdekében.

A kongresszus az írásos előterjesztésben leírtak szerint módosította a LIGA Szakszervezetek Alapszabályát. Ennek során két fővel csökkent az elnökség tagjainak létszáma; meghatározásra került a 2012-es tagdíj; továbbá olyan átmeneti rendelkezéseket törölt a kongresszus az Alapszabályból, amelyek már érvényüket vesztették.

A kongresszus ezután megvitatta az elnökség 2011. évi szakmai és gazdasági beszámolóját, amely ezúttal különösen hosszúra sikeredett, hiszen nagyon mozgalmas - nehézségekben bővelkedő - évet zártunk. Miután a LIGA Szakszervezetek Számvizsgáló Bizottsága is ismertette álláspontját a gazdálkodásról, a kongresszus egyhangúan elfogadta az előterjesztést.

A 2012. évi központi költségvetést Hangonyi Zoltán gazdasági alelnök ismertette, amelyből kiderült, hogy a központ már tavaly év közepén komoly megszorításokat vezetett be, mind tárgyi-, mind személyi kiadások terén. Habár a LIGA Szakszervezetek bevételei az utóbbi évben jelentősen csökkentek, tagdíjbevételekből és pályázatokból sikerrel menedzselhető a 2012-es év. Az előterjesztést a kongresszus 101 ellenszavazat mellett elfogadta.

A Mandátumvizsgáló Bizottság tájékoztatása szerint a kongresszuson kiadásra került az összes mandátum 81,2%-a, ezzel a kongresszus határozatképes volt.

kongresszus beszámoló