Ezt ne tegyük a Facebookon, ha állást keresünk

A közösségi portálok közösségéhez hazánkban is egyre többen csatlakoznak, és ezzel párhuzamosan egyre több élethelyzetben válhatnak döntő jelentőségűvé online tartalmaink. Egy nemrég készített felmérés szerint például az álláskeresésnél sem mindegy, hogy mit osztunk meg a közösségi honlapokon.

Ezt ne tegyük a Facebookon, ha állást keresünk

A vg.hu még 2010-ben számolt be egy Microsoft által megrendelt felmérésről, amelyet három európai ország humán erőforrás menedzserei körében végeztek, hogy megtudják, számít-e a jelentkező Facebook- vagy Twitter-profilja az álláskeresésnél, ellenőrzik-e ezeket a cégeknél. A felmérésből kiderült, hogy a munkaadókat képviselő szakemberek 43 százaléka keresi meg az állásra jelentkezők online adatlapját, sőt a HR-szakemberek csaknem negyede, 23 százaléka utasított már vissza álláskeresőt a közösségi portálokon tapasztaltak alapján.

Ami elvághatja az álláskeresést

"Általános jelenség már itthon is, hogy a munkáltatók megkeresik a jelentkezőket a különböző közösségi oldalakon. Fontos tehát, hogy tisztán tartsuk az adatlapunkat, és a jelentkezés előtt érdemes újra átnézni mindent, hogy biztosan ne maradjon semmi kompromittáló" - mondta el lapunknak Vadon Balázs, a Job-Center ügyvezetője. "Tartózkodjunk a nyilvános dühkirohanásoktól, pocskondiázásoktól, de az sem szerencsés, ha a munkaadó a korábbi főnököt mocskoló hozzászólásokra bukkan az online felületünkön. Azok a képek, amiken félájultan fekszünk egy buli után, szintén nem segítik az álláskeresést, azok meg pláne nem, amik egy esetleges bűncselekmény fényképes vagy szöveges dokumentumai. Ám ha mégsem akarnánk megválni ezektől a képektől, ott vannak a biztonsági beállítások, amik segítségével elérhető, hogy csak az ismerőseink, esetleg csupán néhányan férhessenek hozzá a személyes dolgainkhoz" - jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy a Job-Centernél is rendszeresen ellenőrzik a jelentkezőket.

facebook