A kolumbiai köztársaság alelnöke látogatást tett a LIGA Szakszervezeteknél

Angelino Garzón alelnök úr Freddy Padilla de León nagykövet úr társaságában találkozott Gaskó Istvánnal, a LIGA Szakszervezetek elnökével a LIGA székházában. A találkozó apropóját az alelnök úr jelöltsége adta az ILO főigazgatói posztjára.

A kolumbiai köztársaság alelnöke látogatást tett a LIGA Szakszervezeteknél

A találkozón Garzón alelnök úr elmondta, hogy magyarországi útja során találkozott az Országgyűlés elnökével, a gazdasági miniszterrel, a munkaadói szervezetek képviselőivel, és most a szakszervezetek képviselőivel is szeretné megismertetni az országaink közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok fontosságát.

Látogatása másik célja, hogy személyesen mutatkozzon be a magyarországi szakszervezeteknek, mint a május végén tartandó ILO főigazgató választás résztvevőinek.

Gaskó István elmondta, hogy Magyarország számára a magyar munkavállalók helyzetének javítása a legfontosabb, de ez természetesen ebben a globalizálódó világban elképzelhetetlen az Európai Unióhoz való tartozás, és a szélesebb értelemben vett nemzetközi gazdasági kapcsolatok építése nélkül. Ilyenformán a Kolumbiával való interakció élénkítése Magyarország, és a magyar szakszervezetek érdeke is. Kiemelte azonban, hogy az ILO 2010-es, szakszervezeti és munkavállalói jogsértésekkel foglalkozó kiadványa szerint, Kolumbiában évente 50-60 szakszervezeti tisztségviselőt gyilkolnak meg, érdekvédelmi munkájuk miatt. Ez pedig olyan súlyos helyzet, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül akkor, amikor az országaink közötti kapcsolatokról beszélünk.

Garzón alelnök úr biztosította a magyarországi delegációt arról, hogy Kolumbia kormánya elkötelezett a helyzet mielőbbi javítása mellett, amelyet az illegális félkatonai szervezetekkel szembeni zéró tolerancia elvével kívánnak elérni. Kiderült az is, hogy maga Garzón alelnök úr is komoly - két évtizedes - szakszervezeti vezetői múlttal rendelkezik, ezáltal pontosan ismeri a helyzetet, továbbá ezen ismeretekkel felvértezve végezné munkáját az ILO élén, megválasztása esetén. Elmondta, a fejlődő országok - Ázsia, Afrika és Dél-Amerika - egyre erősödő szakszervezeti mozgalmai szívesen látnának egy közülük érkező főigazgatót az ENSZ munkaügyi szervezete élén.

A találkozó végén Gaskó István elmondta, hogy miután az ILO főigazgatói posztjára a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Guy Rydert jelölte, a LIGA - az ITUC tagjaként - már elkötelezte magát. A választás eredménye azonban még nem borítékolható, de mindenképpen megnyugtató, hogy bármelyikük is lesz az ILO főigazgatója, mindketten partnerként - és nem ellenfélként - tekintenek a szakszervezetekre.

kolumbia nagykövet alelnök Garzón