Béremelés az egészségügyben: mennyi az annyi?

Az egészségügyben dolgozók legkorábban az augusztusi fizetéssel juthatnak hozzá a kormány által ígért béremeléshez. A januártól visszamenőleg járó pénzt egy összegben kapják meg.

Béremelés az egészségügyben: mennyi az annyi?

Külön törvény készül arról, hogy havonta kit milyen többlet illet meg - értesült a Népszabadság. Az egészségügyiek bérezéséről szóló jogszabálytervezetről ma kezdődik egyeztetés az érdekvédők és az egészségügyért felelős államtitkárság között. Ha a javaslatot a parlament is jóváhagyja, az egészségügyben dolgozók, az orvosok és a szakdolgozók - külön-külön - új bértáblát is kapnak.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a szakdolgozók közül a legnagyobb emelés 25 115 forint (ennyi az E kategóriába tartozó, 43-45 évnyi munkaviszony után járna), a legkisebb emelés 1000 forint lehet (az A fizetési kategóriába tartozó, 4-6 éve pályán lévőknek). Az érintettek mintegy 40 százaléka számíthat húszezer forint körüli összegre. A többiek zömmel tízezer és ennél kisebb emelésre számíthatnak. Akik viszont három évnél rövidebb ideje dolgoznak az ágazatban, kimaradnak a béremelésből.

Nemcsak a szakdolgozókat, hanem az orvosokat is érheti csalódás, amikor megkapják az első emelt bérüket. A kormány ugyanis feltételül szabta, hogy az egészségügyi bérek harmadát jelentő ügyeleti díjak ezután is csak az emelés nélküli bérekre fizethetők. A fizetési borítékban a pénz harmada ez az összeg. Így a húszszázalékos béremelés már csak körülbelül 15 százalékos többletet jelent. Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter szerint a 65 ezer forintos maximális béremelésből az adók levonása után legfeljebb 38 ezer kerülhet az érintettekhez. Az ügyeleti díjak befagyasztása további nettó tízezer forint biztos bukást jelent.

egészségügy béremelés bérrendezés