Alkotmánybíróság - újratöltve

A LIGA Szakszervezetek 2010-ben és 2011-ben is többször fordult az Alkotmánybírósághoz olyan ügyekben, amelyekben véleménye szerint súlyosan sérültek a munkavállalók jogai éppúgy, mint a jogrendszerbe vetett bizalom.

Alkotmánybíróság - újratöltve

Az Országgyűlés azonban épp az egyik ilyen kérdés kapcsán hozott AB határozat után döntött úgy, hogy apróbb módosításokkal újra benyújtja a 98%-os különadóról szóló törvényt a parlament elé, de előtte még jelentősen leszűkíti az AB hatáskörét, valamint az AB-hez beadványt benyújtani jogosultak körét.

Ennek megfelelően a LIGA Szakszervezetek által az Alkotmánybíróságnak már benyújtott, de el nem bírált beadványai egyszerűen lenullázódtak. A jogalkotó azonban egyes speciális esetekben meghagyta a lehetőségét annak, hogy az eredeti beterjesztők még utoljára, egyszer benyújtsák panaszukat az Alkotmánybíróságnak.

Ezzel a joggal élve a LIGA Szakszervezetek a mai napon újra az Alkotmánybíróság elé terjesztett több alkotmányjogi panaszt. Így a végkielégítések 98%-os különadójáról szóló törvényt, az adórendszeren kívüli kereset szabályairól rendelkező törvényt, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány államosítását elrendelő törvényt, valamint a sztrájkjogot erősen korlátozó törvényt.

A LIGA Szakszervezetek reméli, hogy az Alkotmánybíróság napirendjére veszi ezeket a panaszokat és ugyanúgy megsemmisíti a kifogásolt rendelkezéseket, mint ahogyan azt eredetileg is tette a 98%-os különadó esetében.