Túl korlátozó az új Ptk.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemrégiben társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új Ptk. tervezetét, amely várhatóan 2013-ban lépne hatályba. A LIGA Szakszervezetek értékelte a többszáz szakaszból álló tervezet szakszervezeteket és a munkaviszonyt közvetlenül érintő rendelkezéseit - különös tekintettel a jogi személy és az egyesület szabályozására -, és ezeket rendkívüli módon aggályosnak találta.

Túl korlátozó az új Ptk.

Az új Ptk. túlszabályozná ugyanis az egyesületeket, illetve egyes rendelkezések elfogadása az egyesülési jog korlátozását, a szervezeti autonómiába való súlyos beavatkozást jelentené. Így például a törvénytervezet jelenlegi szövege szerint nem a szervezet döntene arról, hogy mekkora elnökséget választ, vagy hogy hol tartják a közgyűlést. A jövőben ugyanis a törvény meghatározná, hogy hány tagú legyen az elnökség, a közgyűlést csak a szervezet székhelyére lehetne összehívni de például előírná azt is, hogy a tagfelvételről csak a közgyűlés - legfeljebb az ügyvezetés - dönthet, de például egy munkahelyi csoport nem. Ez számtalan, országos szinten szerveződő szakszervezet számára gyakorlatilag megvalósíthatatlan volna. Sokkal komolyabbak volnának a pénzügyi feltételek is, így például a tervezet szerint a jövőben a kielégítetlen hitelezői követeléselért a tagságnak és a tisztségviselőknek kellene helytállniuk.

A LIGA Szakszervezetek szerint az ilyen és ehhez hasonló korlátozó rendelkezések sérthetik a ILO 87. sz. egyezményét is, ezért a kormányzatnak megküldött részletes szakmai anyagában arra kérte az illetékeseket, hogy ezeket a pontokat gondolják át, és változtassanak rajtuk a tervezet Országgyűlés elé terjesztése előtt.

Ptk Polgári törvénykönyv


Letölthető dokumentumok:

Polgari_Torvenykonyv_javaslat_2012.pdf