Abszurd helyzet állhat elő az egészségügyben

Nagy az izgalom a szakdolgozók körében. A kormány által nemrég kihirdetett béremelés viszonylag számottevő jövedelemkiegészítéssel kecsegteti az állami szférában dolgozó szakdolgozók legalacsonyabb fizetésű körét. Az ő alapilletményük nettó akár 12-15 ezer forinttal is emelkedhet júliustól. Azonban ahogy az orvosok esetén a háziorvosok kimaradtak az emelésből, ugyanúgy a szakdolgozók közül a diplomás kört nem érinti az intézkedés.

A bérkiegészítés visszamenőleg 2012. január 1-től jár majd. A kormány összesen 30 milliárd forintot különített el e célra, részben a „chipsadóból" befolyó állami bevételből. Ezen összeg mintegy fele illeti a szakdolgozókat, akiknek 2002 óta egyetlen fillérrel sem emelkedett a bérük.

Kérdés, hogy indolt-e kihagyni a szakdolgozók 20-30 százalékát kitevő diplomásokat a béremelésből? Egy 3 éves, érettségi utáni képzésben részesült nővér bértábla szerinti bruttó illetménye 108 ezer forint, ami pótlékokkal együtt sem több nettó 75-80 ezer forintnál. Egy diplomásé (4 éves, felsőfokú képzésben részt vett nővér, műtős, gyógytornász, dietetikus, védőnő, röntgenasszisztens, laboráns stb.) bruttó alapilletménye 122 ezer forint, ami nettó 90 ezer körül alakul. Belátható tehát, hogy ez utóbbi kereset alig jobb, mint a bérkiegészítésben részesülőké. Ad abszurdum előállhat az a helyzet, hogy a diplomával nem rendelkezők többet fognak keresni, mint a mellettük, hasonló munkakörben dolgozó diplomás kollégájuk. Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke abban bízik, hogy a szaktárca a végrehajtási rendelet kidolgozása során helyrehozza az igazságtalan torzulást eredményező megkülönböztetést. Abban is reménykedik, hogy ez csak egy első lépés az egészségügyben dolgozók béremelését illetően. Ha a második és harmadik lépés elmarad, vagy csak jelképes lesz a béremelés, könnyen megeshet, hogy a tömeges pályaelhagyás és kivándorlás következtében nem lesz kinek bért emelni.

Elszomorító a helyzet

Sok nővér - mint mondja - már a hónap közepén jelzi munkáltatójánál: nincs miből ételt vennie a gyerekének. Ma már mindennapos, hogy a diplomás nővérek is - hacsak férjük el nem tartja őket - a szó szoros értelmében éheznek a hónap második felében. Bruttó 90 ezer forintból éppúgy lehetetlenség megélni, mint 75 ezerből, e tekintetben nincs sok különbség nővér és nővér között!

Már ma is 3-4000 ápoló hiányzik a fekvőbeteg-ellátó rendszerből és a műtősnők száma is 20-30 százalékkal kisebb a szükségesnél. Ennek oka, hogy az egészségügyi szakdolgozói pálya egyáltalán nem vonzó a fiatalok számára. De ha elhivatottságból mégis jelentkeznek néhányan 3, vagy 4 éves képzésekre, a külföldi munkaközvetítők már az iskolában megkeresik a végzősöket, hogy tízszeres jövedelem ígéretével Nyugatra csábítsák őket. A magyar egészségügy ajánlata gyakorlatilag nem versenyképes.

Nem csak a pénzről van szó

Az anyagi megbecsülés teljes hiánya mellett kevés szó esik a szakdolgozók túlterheltségéről, a magánéletüket megrontó helyzetükről. Arról, hogy munkabeosztásuk ellehetetleníti a nők családi életét, hiszen a kórházi beosztások egyáltalán nincsenek tekintettel a gyerekek időbeosztására. Egy ápolónőnek csak akkor lehet családja, ha van egy férj, egy nagyszülő, aki elvállalja a gyerek elvitelét az óvodából, a vacsorakészítést akkor is, amikor délutáni, vagy éjszakai műszakba van a szakdolgozó anyuka beosztva. Ehhez képest az orvostársadalom éppúgy mint a betegek, a legmagasabb szintű munkát várják el a szakdolgozóktól. Ez utóbbiak csodálkoznak, amikor nem mosolygós és kiegyensúlyozott nővérrel találkoznak, márpedig nagyon nehéz a kórházon kívül hagyni a súlyos egzisztenciális gondokat - mondja a kamara alelnök asszonya.

Ráadásul a betegszállítók anyagi helyzete talán még a nővérekénél is rosszabb. Bár ezt a komoly mentális terheléssel járó (gyakran elhunytakat kell mozgatni) nehéz fizika munkát alapvetően férfiak végzik, 93 ezer forintos bruttó keresetük alapján borítékjukba ténylegesen nem kerül még hét darab tízezres sem. Ennek ellenére még a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban is dolgozik betegszállítóként tanár, közgazdász és informatikai mérnök egyaránt - mondja a kamarai alelnök, az említett kórház ápolási igazgatója. Sokszor úgy érzi, szinte neki kell elnézést kérnie, amiért méltatlanul alacsony bérrel kénytelen felvenni a hosszú ideje munka nélkül lévő diplomás jelentkezőket, akik ebből nyilvánvalóan képtelenek lesznek családfenntartóként létezni. Mint fogalmaz, ezt a jövedelmi állapotot már nem lehet más szóval jellemezni: embertelen!

egészségügy béremelés