Európa egyre jobban aggódik a munkahelyi stressz miatt

A foglalkoztatás biztonságára és az egészségre vonatkozó második páneurópai közvélemény-kutatás következtetése szerint az európai munkavállalók túlnyomó többségét foglalkoztatja a munkával kapcsolatos stressz.

Európa egyre jobban aggódik a munkahelyi stressz miatt

Tíz európai munkavállaló közül nyolc úgy véli, hogy a munkahelyi stresszben szenvedők száma az elkövetkező öt évben növekedni fog (80 százalék), többségük (52 százalék) szerint nagymértékű növekedés várható.

Magyarországon a megkérdezettek 69 százaléka azt várja, hogy az elkövetkezendő öt évben növekedni fog a munkahelyi stresszben szenvedő emberek száma, többségük (43 százalék) nagymértékű növekedést vár, és mindössze 14 százalék gondolja úgy, hogy ez a szám csökkenni fog.

A munkával kapcsolatos stressz jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi és biztonsági kihívást Európában, amely hatalmas költségeket von maga után mind az emberi kimerültség, mind pedig a gazdasági teljesítmény tekintetében.

A közvélemény-kutatás további megállapítása szerint az európaiak és a magyarok nagy többsége (86, illetve 77 százalék), egyetért azzal, hogy egy ország gazdasági versenyképessége szempontjából fontos a helyes munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi gyakorlatok betartása.

A foglalkoztatásban álló és a nem dolgozó személyek véleménye hasonló (86, illetve 85 százalékuk egyetért a kijelentéssel).

stressz