Nem, nem lehet akárkitől elvenni 10 nap szabadságot

Elharapództak a hírek a sajtóban, hogy július elsejétől bárkitől elvehetik a pótszabadságokat. Ez szerencsére azonban ebben a formában közel sem igaz. A júliusban hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt.) szerinti, életkor alapján járó pótszabadságot ugyanis csak a kollektív szerződésben lehet csökkenteni. Márpedig nehéz elképzelni olyan szituációt, amikor a szakszervezetek belemennének egy ilyen csökkentésbe, hacsak nem kapnak a munkavállalók cserébe más előnyöket.

Nem, nem lehet akárkitől elvenni 10 nap szabadságot

Korábban több hírportál is arról írt, hogy az új Mt.-ben akár 10 nappal is csökkenhet egy-egy munkavállaló szabadsága, mivel az új kódex az életkor alapján járó alapszabadságot - amely 45 éves kor felett éri el maximumát, a 10 napot - pótszabadsággá alakítja.

A pótszabadság mértékét azonban munkaszerződéssel nem, csak kollektív szerződésben lehet negatív irányba módosítani. Az új Mt. ugyanis tartalmazza azt az általános szabályt is, hogy a munkaviszonyra vonatkozó szabályoktól, így a szabadságra vonatkozó rendelkezésektől munkaszerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni.

szabadság pótszabadság