Dolgozz otthonról nap!

2012. április 21. az első magyarországi „Dolgozz Otthonról Nap”. A kezdeményezés lényege, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk az üzenetet, hogy a munkahelyen töltött munkanapok mellett létezik egy másik alternatíva is: az alkalmanként otthonról történő munkavégzés.

Dolgozz otthonról nap!

Az otthoni munka kultúrája számos előnnyel jár mind a cégvezetés, mind az alkalmazottak számára. A megvalósításához szükséges technológia a vezető cégeknél adott, csupán a munkáltatók elhatározása és a munkavállalók igénye szükséges, hogy Magyarországon is szélesebb körben elterjedjen a modern és rugalmas munkavégzési forma.A „Home office" kultúra és a technológia

Nem minden munkakörben kivitelezhető az otthonról történő munkavégzés: ez elsősorban szellemi foglalkoztatottak számára érhető el.A hordozható számítógépek, az internet és a digitális megoldások mellett egyre több vállalat és munkavállaló számára teszik lehetővé, hogy kis ráfordítás mellett vállalati kultúrájuk részévé tegyék az otthoni munkát. A „Dolgozz Otthonról Nap" magyarországi kezdeményezője a Telenor és a Microsoft, ahol a nyugat-európai vállalatokhoz hasonlóan bevett gyakorlat, hogy egy-egy munkanapon az alkalmazottak otthon végzik a munkájukat és az idő- és energiaigényes utazás helyett inkább feladataikkal haladnak.

Bizalom

Otthonról dolgozni bizalmat jelent. Azt jelenti, a munkáltató megbízik alkalmazottaiban és támogatja, hogy munkájukat alkalomszerűen otthonukból végezzék. Azok a munkatársak, akik érzik a vezetőség bizalmát, lojális munkatársként magasabb szintű teljesítményt nyújtanak.

Munkahatékonyság

Ha a pörgős munkahelyi környezetet, a napi megbeszéléseket és a csapatmunkát szembe állítjuk az otthon nyugodt és kiszámítható körülményeivel, mindkét esetben találunk olyan érveket, amelyek a hatékony munkavégzés mellett szólnak. Sok esetben az ingergazdag környezet, de olykor inkább a csendes és nyugodt koncentráció segít, hogy hatékonyan haladjunk a munkánkkal.

Munka-magánélet egyensúlya

Ha időnként egy napot otthonról dolgozunk, akkor megtakarítjuk a munkába jutásra és a hazatérésre fordított időt. Ezt a megspórolt időt magánéletünkre, családunkra, hobbinkra fordíthatjuk. Az otthoni munka szabadabb időbeosztással is jár, így tetszés szerint időzíthetjük aznapra tervezett feladatainkat. Az otthoni munkavégzés mellett fogadhatjuk a napközben címünkre érkező csomagot, beengedhetjük a gázművek szakemberét (aki általában napközben érkezik), vagy átvehetjük ajánlott levelünket a munkaidőnk vége előtt záró postán. Sőt, elképzelhető, hogy a szabadabb időbeosztás mellett egy kellemes napközbeni séta produktívabb délutáni munkaórákat eredményez.

Környezetvédelem, energiatakarékosság

Az sem elhanyagolható tényező, hogy egy-egy otthon töltött munkanappal a munkahelyre jutás ideje mellett utazásunk költségét és az ezzel járó károsanyag-kibocsátást is megspórolhatjuk. Képzeljük el, hogy egy esetleges szmog riadó esetén a vállalatvezetők felhívással kérik munkavállalóikat, hogy a kritikus napon dolgozzanak otthonról, így a modern gondolkodású cégek munkatársai utazásukkal nem terhelik tovább a környezetet. Ha a „Dolgozz Otthonról Nap" szemlélet széles körben elterjed, akkor a példában szereplő esetben akár rövid idő alatt is látványos eredmény érhető el.