Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja 2012

 

Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja 2012

Április 28-án van a Munkahelyi Balesetben Megsérültek és Elhunytak Nemzetközi Emléknapja, amelyet először 1984-ben a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartott meg, majd 1996-ban emelkedett a nemzetközi napok közé az ENSZ-nél is, mikor a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének kezdeményezésére egy emlékgyertyát gyújtottak azok tiszteletére, akik munkájuk következtében vesztették életüket. 2003 óta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO ) a Munkavédelem Napjaként tartja számon ezt a napot.

Tavaly Magyarországon 17 295-en sérültek meg munkahelyükön, munkavégzés közben, és 80-an haltak meg ugyanilyen körülmények között. A munkabalesetből adódó halálesetek száma ugyan évről-évre csökken, a tavaly felkeresett vállalkozások 57 százalékánál ütköztek a felügyelők munkaügyi jogsértésekbe, és 83 százalékuknál állapítottak meg munkavédelmi mulasztásokat.

A LIGA Szakszervezetek idén 80 csomagot oszt szét közterületen dolgozó munkások között, amelyek mindegyike tartalmaz egy pár munkavédelmi kesztyűt, egy darab munkavédelmi sisakot és egy munkavédelmi szórólapot. A 80 csomag mindegyike egy-egy megmenthető életet szimbolizált.

munkavédelem munkabaleset