A Tesco kifizeti a pénztárosok bérkülönbözetét

Az áruházlánc a szakszervezetekkel egyeztetett mértékű bérkülönbözetet fizet pénztárosainak, mivel "számára fontos dolgozói elégedettsége". Ugyanakkor azt is közölték: szerintük nem jár a pénztárosoknak a szakképesítéshez kötött garantált bérminimum.

A Tesco kifizeti a pénztárosok bérkülönbözetét

A Tesco megállapodott két szakszervezettel arról, hogy milyen mértékű bérkülönbözetet fizet pénztárosainak a 2008 novembere és 2011 decembere közötti időszakra. A cég annak ellenére a fizetés mellett döntött, hogy erre jogszabály nem kötelezi.

A Tesco azzal indokolja döntését, hogy fontos a vállalat számára, hogy mind a 22 ezer dolgozója elégedett legyen, és az érintett pénztárosok annak tudatában végezhessék napi munkájukat, hogy munkáltatójuk maximálisan megbecsüli azt.

Az érintett dolgozók a részükre kiszámított összeget az ezzel kapcsolatos egyéni megállapodások aláírásának időpontjától függően, akár már a 2012. májusi fizetésükkel együtt megkaphatják.

Ezzel a gesztussal a Tesco pontot kíván tenni egy évek óta húzódó vita végére, amelynek alapja egy eltérő jogértelmezés arról, hogy 2010 májusa előtt a pénztárosok részére járt-e a garantált bérminimum vagy sem.

A Tesco álláspontja változatlan abban a tekintetben, hogy jelenleg nincs és korábban sem volt olyan jogszabály, amely szakképesítéshez, ezáltal garantált bérminimum megfizetéséhez kötött munkakörnek tekinti a pénztárosi munkakört.