Jogellenesen szüntette meg a szakszervezeti tisztségviselők munkaviszonyát a TVH Zrt.

Elsőfokon ismét a munkavállalók, a szakszervezet nyert a munkáltatóval szemben. Kiderült az is, hogy a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) nem tartja meg a keddre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot Tamásiban és Dombóváron.

Jogellenesen szüntette meg a szakszervezeti tisztségviselők munkaviszonyát a TVH Zrt.

Május 14. napján a Szekszárdi Munkaügyi Bíróság két autóbuszvezető munkajogi perében, akik szakszervezeti tisztségviselők is, első fokon - nem jogerősen - ismételten hatályon kívül helyezte a munkáltató (Tribune Ventures Hungary Zrt.) rendkívüli felmondását és visszahelyezte a munkavállalókat eredeti munkakörükbe. Továbbá kötelezte a munkáltatót a kiesett munkabér megtérítésére is.

A Szekszárdi Munkaügyi Bíróság, 2012. április 13. napján, első fokon - a mai napon már jogerősen, mivel a Tribune Ventures Hungary Zrt nem fellebbezte meg a bíróság ítéletét - újabb hat munkavállaló esetében, jogellenesség miatt hatálytalanította a Tribune Ventures Hungary Zrt. 2011 decemberében meghozott határozatait, amely a 2011. december 13. napján megtartott spontán munkabeszüntetésben résztvevő autóbuszvezetők munkaviszonyát rendkívüli felmondással szüntette meg. Az alperes, Tribune Ventures Hungary Zrt. jogi képviselője - a szabályos idézés ellenére - egyik tárgyaláson sem jelent meg.


 

Dobi István elmondta azt is: a szakszervezet elnöksége az után döntött a sztrájkfelhívás visszavonásáról, hogy a munkáltató, a Tribune Ventures Hungary Zrt. (TVH, korábbi nevén Orangeways Zrt.) többször visszautasította az elégséges szolgáltatásokról való egyeztetetést.

Az egyeztetés hiányában a bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a szakszervezet keresetét - jegyezte meg a szakszervezeti vezető. Hozzátette: a munkáltató azzal hárította el az egyeztetést, hogy nem ér rá, illetve, hogy későn értesítették.

A TVH Zrt. nem kíván reagálni a szakszervezet bejelentésére - közölte a cég kommunikációs vezetője.
A három dél-dunántúli megyében működő Szolidaritás azért hirdetett május 15-re kétórás figyelmeztető sztrájkot, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ismételten vizsgálja meg a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként Dombóváron és Tamásiban helyközi közlekedést üzemeltető TVH Zrt. működését.

A SZAKSZ szerint a TVH Zrt. több törvénysértést követett el, például a cég 2011. november 28-i átalakulásáról nem tájékoztatta sem a szakszervezetet, sem az üzemi tanácsot, illetve jogerős bírósági döntés ellenére sem foglalkoztat tovább két korábban elbocsátott munkavállalót. A társaság visszautasította, hogy törvénysértően járt volna el.

Az NFM februárban arról tájékoztatta a SZAKSZ-ot, hogy a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozója működése során minden törvényi előírásnak megfelel, vállalt kötelezettségeit teljesíti. A szakszervezet megkeresésére hasonlóan nyilatkozott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is.