Május 16-án megalakult az Európai Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége

Az EMCEF feloszlató és az új szakszervezeti szövetség alakuló kongresszusán az EVDSZ képviseletében Gál Rezső elnök vett részt. Bernadette Segol, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára üdvözletében elmondta, ez a fúzió motor a szakszervezetek megújulásában. Motorja az érdekképviseletnek és lehetőséget teremt a munkahelyteremtésben.

Május 16-án megalakult az Európai Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége

A szakszervezetek a válságok tekintetében az egyetlen partnere a munkáltatóknak. Kollektív szerződések, megállapodások erősíthetik a gazdasági kitörések lehetőségét. A görög válság drámai. Már nem csak gazdasági, hanem politikai válságról beszélünk. Remélhetőleg a görög és már a portugál, spanyol polgárok is tudják, mit kell tenniük. Az ETUC ott lesz a megállapodások megszületése előtti egyeztetéseken. Nem lehet a munkavállalók nélkül dönteni a munkavállalókról. A gazdasági kitörést a fejlődés, a tudás biztosítása oldhatja meg. Ebben a fejlődésben nyújt segítséget a szociális párbeszéd is.

Andor László EU biztos videóüzenetben üdvözölte a kongresszust. A foglalkoztatás és a szociális párbeszéd Európa legfontosabb elemei - hangsúlyozta. A struktúrákat érintő politikák, a gazdasági politikák meghatározásakor körültekintően kell eljárnia az Uniónak. A gazdaság különböző területein is, az átalakítás során a szakszervezeteknek meg kell találni a különböző lehetőségeket. A szociális párbeszéd, az érdekegyeztetés nem nélkülözhető egyetlen országban sem. Az új ipari szakszervezet fontos üzenet a munkavállalóknak - mondta Andor László.
Valeria Fedeli, a volt Európai Textil-, Bőr-, és Ruhaipari Szakszervezet elnökasszonya nyitotta meg az ülést. Megnyitójában elmondta, hogy a szociális biztonság, a munkahelyek teremtése nagy kihívást jelent a szakszervezeteknek. Ezért kell cselekedni.

Renso Ambrosetti, a volt Európai Vasas és Fémmunkás Szakszervezet elnöke, megnyitóbeszédében elismerte azt a sok munkát, amit az új szakszervezet létrehozásában a közreműködők tettek. A gazdasági változások is ösztönözték a szakszervezeteket arra, hogy változásokat vigyenek véghez. Az Unió előtt sok változás áll. A gazdasági válságra való reakciók, a szociális háló megerősítése, a gazdaságpolitikai szabályok átalakítása. Az új szervezet jó hatást gyakorol majd a megújításokra.

Michael Vassiliadis, a Német Vegyipari, Energiaipari Szakszervezet (IG-BCE) elnöke, egyben az EMCEF volt elnöke megnyitóját azzal kezdte, hogy Európa egységes. Munkavállalók és polgárok, családok alkotják Európát. Azt a közösséget - amelynek tagjai mint szakszervezetek is ott vannak - nem lehet csak úgy semmibe venni. Az új szervezet ezt fogja erősíteni. A szakszervezeti perspektíva a globalizáció mellett a legfontosabb. Szolidaritás, a munkahelyek megőrzése és teremtése nem csak szavak. A közös munka is meg fogja mutatni, hogy vannak célok, és vannak eredmények.

A 197 tagszervezetet s velük több, mint 7 millió szakszervezeti tagot tömörítő új szövetség alakuló kongresszusán megválasztotta tisztségviselőit:
Elnök: Michael Vassiliadis (IG BCE -DE) (99.8%)
Alelnökök: Renzo Ambrosetti (Unia - CH), Valeria Fedeli (Filtea-CGIL - IT), Anders Ferbe (IF Metall - SE) -
Főtitkár: Ulrich Eckelmann (IG Metall - DE) -(99.2%)
Főtitkár-helyettesek: Sylvain Lefevbre (FCE-CFDT - FR), Bart Samyn (ABVV-Metaal - B), Luc Triangle (ACV-CSC METEA - B)