Bírósághoz fordul a KDFSZ a Spar eljárása miatt

A Spar nem engedi be áruházaiba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét (KDFSZ), hogy az tagokat toborozzon, illetve ellenőrizze a munkakörülményeket. Az érdekképviselet jogi útra tereli az ügyet.

Bírósághoz fordul a KDFSZ a Spar eljárása miatt

Csak olyan munkahelyekre engedélyezi szakszervezeti tisztségviselő belépését a munka törvénykönyve (Mt.), ahol az érdekképviselt tagsággal rendelkezik - így értelmezi a vállalat a jogszabályt. A Sparnak "nincs tudomása arról, hogy valamennyi áruházában a KDFSZ tagokkal rendelkezne, ezért azokra a telephelyekre, ahol a szakszervezet tagokkal nem rendelkezik, álláspontunk szerint a szakszervezet nem léphet be" - olvasható a vállalat állásfoglalásában. Eszerint a "működés zökkenőmentes biztosítása érdekében" a cég azt is elvárja a KDFSZ-től, hogy előre, részletesen jelentse be, mely áruházában, mely napon és órában, milyen időtartamban akar szakszervezeti tevékenységet folytatni. "Kérjük, hogy ennek megtörténtéig a szakszervezeti tevékenységüket ne kezdjék meg" - írja a Spar. A KDFSZ elfogadhatatlannak tartja a Spar jogértelmezését. Álláspontjuk szerint az Mt. azt írja elő: működéséhez a szakszervezetnek képviselettel kell rendelkeznie a munkáltatónál. Márpedig a Spar bicskei, illetve üllői logisztikai telephelyén is van KDFSZ-alapszervezet.

A KDFSZ szerint ennélfogva joguk van a cég áruházaiban megjelenni, hiszen telephelytől függetlenül a munkáltató a Spar.
Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek elmondta, korábban sikerült alapszervezetet alakítaniuk a vállalat egyik veszprémi áruházában is, majd váratlanul levelet kaptak, melyben a beszervezett dolgozók egyszerre nyilatkoztak arról, hogy kilépnek a KDFSZ-ből. A szakszervezet elnöke kijelentette, nem attól teszik függővé tevékenységüket, hogy a Spar miként értelmezi az Mt.-t, ezért bírósághoz fordulnak az ügyben. Úgy vélte, a munkáltató magatartásában az is szerepet játszhat, hogy más kereskedelmi szakszervezetekkel ellentétben ők valóban kiállnak a dolgozókért.

Tény, hogy bár csupán pár éve működik, a KDFSZ radikálisan és eredményesen képviseli az ágazat munkavállalóinak érdekeit. A szakszervezet fellépésének köszönhetően fizetett ki sofőrjeinek évekre visszamenőleg 200 millió forintnyi elmaradt pótlékot a Tesco. (A Spar logisztikai telephelyeinek sofőrjei éppen ezért vették fel a kapcsolatot a KDFSZ-szel.) Ugyancsak a szakszervezet harcolta ki, hogy pénztárosai számára a Tesco kifizesse a garantált bérminimumot, és évekre visszamenőleg rendezze a korábban elmaradt különbözetet is.