Törvénysértő, de már elmúlt?

Folytatódik a Cser Ágnes saga az ügyészségen. Habár rendre az a megállapítás születik, hogy Cser Ágnes törvénytelenül járt el, eddig mindig kibúvót kapott a büntetés alól azzal, hogy adott törvénysértés már "elmúlt".

Törvénysértő, de már elmúlt?

A Fővárosi Főügyészségen az MSZ EDDSZ törvényes működésének felülvizsgálatára indult eljárásban a Fővárosi Főügyészség megállapította, hogy Cser Ágnes ügyvezető elnökké történő megválasztására törvénysértően került sor. Mivel azonban 2012. január 20-án az elnökválasztással az AT határozat hatályát vesztette, a törvénysértő állapot megszűnt, így ügyészi fellépésre törvényes lehetőség nincs. (Igaz, az elnökválasztásról szóló kongresszusi határozat megsemmisítése iránt a peres eljárás folyamatban van, ezáltal az ügyben az ügyészi fellépés okafogyottá vált.)

Az ügyészség megállapította azt is, hogy arra nincs törvényes lehetőség, hogy egy civil szervezet jóváhagyott költségvetés nélkül gazdálkodjon, és a költségvetés jóváhagyására utólagosan, a tárgyév zárásának az időszakában kerüljön sor. Az MSZ EDDSZ 2011. évi költségvetésének 2011. decemberben történt elfogadása emiatt törvénysértő.
Mivel azonban a költségvetési év lezárultával a törvénysértő állapot megszűnt, ügyészi fellépésre törvényes lehetőség nincs.

Habár Cser Ágnes folyamatosan kicsusszanni látszik az igazságszolgáltatás markából, a történet folytatódik:

  • Az MSZ EDDSZ gazdálkodásával kapcsolatos kérdésekben jelenleg sikkasztás és más bűncselekmények miatt az V. kerületi Rendőrkapitányság nyomozást folytat.
  • A BRFK Szervezett Bűnözés elleni Főosztályán pedig büntető eljárás indult egyesülési jog megsértése alapos gyanújával ismeretlen tettes ellen az MSZ EDDSZ küldötteinek a 2012. január 20-i Kongresszusra történő bejutása megakadályozása miatt.

A nem hivatalos hírek mindemellett arról szólnak, hogy Cser Ágnes újabb kongresszus összehívását készíti elő, még májusban. Az MSZ EDDSZ Alapszabályának alapos ismerete nélkül is minimum furcsa - bár sajnos megszokott -, hogy erről a tízezres tagságú szervezet tagjai mit sem tudnak, hiszen a szervezés gondos körültekintéssel, a színfalak mögött történik.

Hogy mi történik hivatalosan, a szervezet tagjai számára is láthatóan az MSZ EDDSZ háza táján, abból íme egy kis ízelitő: