Útzár a légiközlekedésben

Egész napos autós tüntetést tart kedden a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet a Liszt Ferenc repülőtér 1-es termináljánál. Az érdekvédők azért demonstrálnak, mert a Malév csődje óta eltelt negyedévben az egykori légitársaság minden leányvállalata csőd közeli állapotba került.

Útzár a légiközlekedésben

A „repülőtéri cégeknél dolgozók kezdeményezésére" a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet autós figyelemfelkeltő demonstrációra hívja tagjait „a ferihegyi gyorsforgalmi út I. repülőtéri terminál elé eső szakaszához".

„Azért demonstrálunk, mert a Malév csődje óta eltelt negyedévben minden cégnél drámaian romlott a helyzet. A dolgozók létbizonytalansága, a több ezer családot érintő elbocsátások mellett a légiközlekedés színvonalának folyamatos csökkenése is óriási probléma" - hangzik a szakszervezeti körlevél. „Ha szolidaritást vállaltok a repülőtéri dolgozók ügyével, néhány gépkocsival csatlakozzatok hozzánk" - olvasható továbbbá, majd a levél kifejti: „Nem csak a repülőtéren és környékén dolgozó tízezrek megélhetését veszélyezteti a mára kialakult helyzet. Az idegenforgalom és a kereskedelem is szenved a légikikötőben uralkodó botrányos körülmények miatt."

A közlemény azokat kéri csatlakozásra, akik egyetértenek azzal, hogy „a felelősöket el kell számoltatni, és rendet, átlátható viszonyokat kell végre teremteni a repülőtéren".

A levél szerint a demonstrációt reggel 10 órakor kezdődne, és este 19 órakor zárul. Csillag Melinda, a BRFK sajtóügyeletese az iho érdeklődésére elmondta, hogy "egy szakszervezet" jelentette be a demonstrációt, és "kisebb torlódásokra lehet számítani a környéken".

Mint többször elmondtuk, a ferihegyi 1-es terminált, amelyen most még low-cost légitársaságok járatait kezelik, kedd este az aznapi utolsó gép távozásával lezárják, szerda reggeltől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren valamennyi légitársaság valamennyi menetrend szerinti járata Ferihegy 2-ről indul és oda érkezik.

(Fotók: Virág Richárd)


A LESZ 2008 tavaszán, két szakszervezet összeolvadásával alakult. A hazai légiközlekedési ágazat legnagyobb érdekképviseleti szerve, a MAPLÉSZ (Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség) tagja. A jelenleg több mint 1000 tagot számláló szervezet több ferihegyi vállalatnál erős pozíciókkal bír. Távlati célja ágazati szintű, tehát országos kollektív szerződés kidolgozása és elfogadtatása.


Letölthető dokumentumok:

LESZ_kozlemeny_demonstracio_120529.pdf