Megszületett a kollektív szerződés a BKV-nál

Megállapodott a BKV vezetősége a szakszervezetekkel a július 1-jétől érvényes új kollektív szerződésről. A megállapodás határozatlan időre szól, és biztosítja a "BKV közszolgáltatási kötelességének teljesítését, a feszes gazdálkodási célkitűzéseknek megfelelően", és 5 milliárd forintos megtakarítás érhető el vele.

Megszületett a kollektív szerződés a BKV-nál

A megállapodás részeként a dolgozókat és két családtagjukat utazási igazolvány, valamint év végéig havi 5000 forintnyi Erzsébet-utalvány illeti meg, amit a munkarendek belső átdolgozásával elérhető megtakarítás fedez.

A szerződés aláírására az után került sor, hogy több szakszervezet a BKV-nál új, egységes szakszervezeti modellt vezetett be. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet célja, egy olyan érdekvédelmi tömörülés kialakítása, mely az új Munka Törvénykönyve által teremtett, minden eddiginél szigorúbb keretek között is képes a hatékony, erőteljes munkavállalói érdekképviseletre és összefogásra. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet nem egy új szakszervezeti tömörülés, hanem meglévő szakszervezetek, alapszervezetenként együttműködő rendszere. Az általuk létrehozott új szakszervezeti modell arra a jogos és egyre többet hangoztatott tagsági igényre ad választ, hogy egységben nagyobb erőt képviselnek.

Az új rendszerben az alapszervezetek a helyi problémákat továbbra is kezelik, így még gyorsabban jut el az információ a tagság felé. A stratégiai feladatokat, a munkáltató(k) és más, külső partnerek (pl. törvényalkotók) felé irányuló érdekképviseletet együtt, egységesen, közösen, az egyes alapszervezeteknél már hatékonyan működő alapokat felhasználva - és a tagság nagy számából adódóan - erős háttérbázis tudatában végzik el.