Sikerek a Rendvédelmi Kar választáson

Lezajlottak a Magyar Rendvédelmi Kar választásai június 11. és 15. között: Magyarországon ötven tagú testületet állítottak fel a fegyveres szervezetek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény alapján. A szakszervezetek jelentős képviseletet szereztek, a kötelező tagdíjat leszavazták.

Sikerek a Rendvédelmi Kar választáson

Az ötven tagból sajátos elosztás alapján egyaránt tíz-tíz hellyel képviseltetik magukat a legnagyobb létszámú (rendőrség), és a legkisebb tagsággal bíró szervezetek is (mint például a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok).

Az érdekvédelmi szervezetek kezdetben élesen ellenezték a rendvédelmi kar - egyfajta szakmai kamara - felállítását, mondván, az érdekképviseleti és szakmai követelmények összemosódnak ebben a felállásban, és a munkahelyi vezetők a szükségesnél lényegesen nagyobb befolyásra tehetnek szert ennek révén. Ha kötelező belépéssel és tagdíjfizetéssel is jár a rendvédelmi kar, akkor pedig egyértelmű, hogy az eddigi érdekvédelmi szervezetek ellehetetlenítése a végső cél.

Ennek ellenére a szakszervezetek úgy döntöttek, hogy befolyásuk megőrzése érdekében indulnak a rendvédelmi kar választásán. A rendőrségen belül a tíz tagból öt érdekvédelmi tisztviselőt választottak meg a szavazók. Az ötből pedig hárman a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) tagjai.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára úgy értékeli, hogy a szakszervezeteknek a politikai döntés után nem volt más választásuk, mint indulni a választáson. Sok dolog visszatetszést keltett bennük, például az is, hogy az összegyűjtött ajánlószelvényeket végül titkosították, de mindennek ellenére makacsul ragaszkodtak ahhoz, hogy minél több tisztségviselőjüket bejuttathassák a karba.

- Nagy siker volt, hogy három tagunk is tagja lett a rendvédelmi karnak, és azt is nagy sikerként könyveljük el, hogy két másik érdekvédelmi szervezet, a Rendvédelmi Védegylet, valamint a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szövetsége is tagságot szerzett - jelentette ki az FRSZ főtitkára. Aki szerint e választások után minden szakszervezet talpon maradhat - bár ez még újabb küzdelmeket kíván.

A Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) pénteken már meg is tartotta alakuló ülését, melynek során megválasztották a testület vezető tisztségviselőit és elfogadták az alapszabályt. Az MRK elnöke Dobson Tibor dandártábornok, az OKF hivatalvezetője lett. AZ FRSZ két tisztségviselője közül Asztalos Zoltánt a Rendvédelmi Tagozat alelnökévé, Kiss János Istvánt pedig a kar Gazdasági Ellenörző Bizottságának elnökévé választották meg.

A kar közgyűlése - a jelentős számban beválasztott szakszervezeti tisztségviselőknek köszönhetően - tagdíjat nem szavazatott meg, így a rendvédelmi dolgozók kényszertagságára épülő MRK nem eredményez újabb sarcot az állomány tagjai számára. Ugyanakkor információink szerint továbbra sem egészen világos, hogy miből fog gazdálkodni a kormányzat által a szakszervezetek konkurenciájának szánt testület. A választást követően egyébként a HTFSZ az ügyészséghez és az ombudsmanhoz fordult, mert véleményük szerint a rendvédelmi kar közgyűlési tagjainak megválasztása alkotmányos visszásságok sokaságának lehetőségét veti fel.