Megoldás a tárgyalóasztal mellett

Rendkívüli eredményeket ért el a mindössze négy éve alakult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ): a sofőröknek több száz millió forint elmaradt bérpótlékot, a pénztárosoknak pedig a szakmai bérminimumot harcolta ki az egyik legbefolyásosabb multinacionális cégnél, a Tescónál.

Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek adott interjújában többek között arról beszélt, miként akarták ellehetetleníteni a szakszervezet működését, illetve arról, hogy mi vezetett a multinacionális kereskedelmi dolgozók általános kiszolgáltatottságához. A KDFSZ elnöke szerint az új munka törvénykönyve minden hátránya mellett azt a lehetőséget kínálja a dolgozóknak, hogy ha összefognak, eredményesen képviselhetik érdekeiket.

- Miért alapítottak új érdekképviseletet? A százéves múltú, baloldali Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a kezdetektől jelen van a multinacionális kereskedelmi láncoknál, így a Tescónál is.

- Magam is KASZ-tag és Tesco-dolgozó voltam, így a saját bőrömön tapasztaltam azokat a problémákat, amiket a munkaügyi hatóság többször is megállapított. Alapvetően a létszámhiányból fakadó, illetve a szabadsággal, a pihenőidő és a túlórák elszámolásával kapcsolatos gondokról volt, és sok esetben van is szó. Levélben kerestem meg a KASZ illetékes tisztségviselőjét, hogy mit akarnak tenni ezekben az ügyekben, amire egy aláírás nélküli, semmitmondó választ kaptam. Tagdíjfizető KASZ-tagként ez annyira felháborított, hogy elkezdtem szervezni, majd 2008 augusztusában, mindössze tizenegy fős létszámmal megalakítottuk a KDFSZ-t.

A teljes interjú a Magyar Nemzet keddi számában, vagy a cikk alatt lévő kép megnyitásával olvasható.

KDFSZ Bubenkó kereskedelem Tesco


Képek: