A következő béremelés a háziorvosoké?

A háziorvosokat, házi-gyermekorvosokat, védőnőket és a körzeti fogorvosokat érinti majd az egészségügyi bérrendezés következő üteme - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szócska Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

A következő béremelés a háziorvosoké?

Megérkezett az ígért béremelés az egészségügyben. Sok orvos és szakdolgozó már pénteken, egy összegben megkapta megemelt fizetését - közölte az m1 Híradója. Azok az orvosok, akik eddig bruttó 350 ezer forint alatt kerestek, mostantól bruttó 66 ezer forinttal kapnak többet havonta. A szakdolgozók bére bruttó 15-20 ezer forinttal nő, és 93 ezer forintnál nem kereshetnek kevesebbet.

Az egészségügyben folyó bérrendezésről Szócska Miklós azt mondta: elindult valamiféle közös munka. A következő lépés az alapellátás lesz, mondta, a háziorvosok, házi-gyermekorvosok, védőnők és a területi ellátási kötelezettséggel járó fogorvosok kapnak béremelést a következő körben.

Az egészségügyért felelős államtitkár hozzátette: nem feltétlenül direkt béremelésekre kell gondolni, hanem a finanszírozási rendszer különböző eszközeire, amelyek értelemszerűen bérben jelentkeznek a háziorvosnál, de társíthatnak hozzá teljesítményösztönzőket is.

Szócska Miklós szerint a magyar egészségügyi rendszerből hiányzik a csapatmunka kultúrájának kiépítése. "A kollégáknak meg kell érteniük, hogy ha a paraszolvencia miatt kisajátítanak maguknak műtéteket, és a fiatalokat nem tanítják, nem vonják be a munkába, azzal a jövő utánpótlása szenved hátrányt, és elidegenítik a leendő generációkat. Nekik is meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy az egészségügy élhető, motiváló munkakörnyezet legyen. Erre nagyon oda fogok figyelni a következő időszakban" - ígérte az államtitkár.