Magyarország kormánya is csatlakozott a nemzetközi emléknaphoz

Tizenöt éve Magyarországon is minden évben megtartják április 28-án a Munkahelyi balesetben elhunytak és megsérültek emléknapját, amely eredetileg Kanadából indult, majd az ENSZ és a nemzetközi szakszervezeti mozgalom is átvette. Most Magyarország kormánya is emléknappá nyilvánította.

Magyarország kormánya is csatlakozott a nemzetközi emléknaphoz

Április 28-án van a Munkahelyi Balesetben Megsérültek és Elhunytak Nemzetközi Emléknapja, amelyet először 1984-ben a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartott meg, majd 1996-ban emelkedett a nemzetközi napok közé az ENSZ-nél is, mikor a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének kezdeményezésére egy emlékgyertyát gyújtottak azok tiszteletére, akik munkájuk következtében vesztették életüket. 2003 óta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO ) a Munkavédelem Napjaként tartja számon ezt a napot.

A LIGA Szakszervezetek rendszeresen munkavédelmi konferenciával és figyelemfelkeltő akciókkal emlékszik meg ezen a napon az áldozatokról. Habár a végzetes munkahelyi balestek száma évről évre csökken az utóbbi időben, emberéletről lévén szó elmondhatjuk, hogy egy is túl sok.

munkabaleset emléknap