Így változik az életünk szeptembertől

A Napi Gazdaság összeállítása szerint szeptember 1-jétől egyebek mellett jobban megéri majd vonattal közlekedni, egyszerűbbé válik a jövedelemigazolás, kevesebb ügyben lehet a Kúriához fordulni, 16 évre csökken a tankötelezettségi korhatár azok számára, akik a 2011-2012-es tanévben nyolcadik vagy ennél alacsonyabb évfolyamra jártak.

Így változik az életünk szeptembertől

Szeptember 1-jétől változik a vasúti és az autóbuszos közlekedés díjrendszere. A módosítás révén a lap szerint már rövid távon is jobban megéri majd vonatra szállni. Megkezdi működését az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK). Szintén újdonság, hogy ezentúl a végrehajtók adatot szolgáltatnak a kamarájuknak, amely közhiteles nyilvántartást vezet a végrehajtási ügyekről.

Az is sokakat érint, hogy elsejétől egyszerűsödnek a Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához elnevezésű nyomtatvánnyal kapcsolatos szabályok. A kormánynak az a szándéka, hogy mindenki mielőbb hozzájusson az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaihoz (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj). Aki 2012 augusztusa után helyezkedik el, a biztosítási jogviszony létesítésekor az új munkáltató részére köteles átadni az előző foglalkoztatójától kapott jövedelemigazolását. Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások összegének megállapításához szükséges jövedelemigazolás kiállítása is egyszerűsödött.

Szeptember elsejétől azok számára csökken 16 évre a tankötelezettségi korhatár, akik a 2011-2012-es tanévben nyolcadik vagy ennél alacsonyabb évfolyamra jártak. Legalább ötezer diákot érint az új, több gyakorlati órával induló szakiskolai képzés. Az új szakképzési törvény szerint a három évfolyamos szakiskolai képzés egyévnyi közismereti óraszámot tartalmaz, párhuzamosan a kétévnyi szakmai órával, és már az első szakiskolai évfolyamon beépítik az órák közé a szakmai gyakorlati órákat.

A jövőben nem lehet majd a Kúriához fordulni a jogerős határozat csupán kamatfizetésre, perköltségre, teljesítési határidőre vagy részletfizetésre vonatkozó rendelkezései miatt. A jövőben a vagyoni jogi perekben csak a hárommillió forint feletti ügyekben lehet a Kúriához fordulni, a közigazgatási ügyekben ez az értékhatár egymillió forint lesz, a munkaügyi perek egy részében pedig akkor nem lesz helye felülvizsgálatnak, ha a vitatott érték nem haladja meg a teljes munkaidőre megállapított kötelező havi minimálbér ötszörösét.

Szeptembertől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vezetői kinevezést csak felsőfokú iskolai végzettségű, jogi vagy közigazgatási szakvizsgájú kormánytisztviselő kaphat. Ha a vezetői kinevezéskor a kormánytisztviselőnek nincs ilyen szakvizsgája, azt a kinevezéstől számított két éven belül szerezheti meg. Szintén ez a törvénymódosítás rendelkezik arról, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója a kormánytisztviselő és a pénzügyőr munkateljesítményét évente egyszer értékeli. Ötévente - illetve minden magasabb besorolási fokozatba sorolása előtt - a képességek, személyiségjegyek értékelése alapján kiválóan megfelelt, megfelelt, kevésbé felelt meg, illetve nem felelt meg fokozatba kell sorolni a kormánytisztviselőt és a pénzügyőrt.

Az összes részlet a Napi Gazdaság honlapján lévő cikkben olvasható, ide kattintva.