Barroso: szociális vészhelyzet van a válság miatt

Szociális vészhelyzetről beszélt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Jobs4Europe konferencián csütörtökön Brüsszelben, amelyen a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozták uniós vezetők.

Barroso: szociális vészhelyzet van a válság miatt

Barroso leszögezte, hogy nemcsak pénzügyi, hanem bizalmi válság is van, mert az utóbbi ötven évben először az európaiak most bizonytalansággal és nem a jobb élet reményében tekintenek a jövőbe. Aggasztónak nevezte, hogy nőtt a munkanélküliség az unióban és az eurózónában, és ráadásul egyenlőtlenül oszlik meg a tagállamok között. A szociálpolitika tagállami hatáskör, de - mondta az Európai Bizottság elnöke - nem tudja elképzelni, hogy a közösségi politikáknak ne legyen szociális dimenziója.

"Elfelejtjük, hogy van akinek nincs mit ennie? Elfelejtjük, hogy helyenként szociális vészhelyzet van? Hunyjunk szemet efölött?" - tette fel a kérdést José Manuel Barroso.

A bizottság elnöke a konferencián arról is beszélt, hogy az európai fiatalok negyede képtelen elhelyezkedni, a hosszú távú munkanélküliség gyorsan nő, s ez azt mutatja, hogy gyenge az uniós munkaerőpiac, mert a megszűnt állásokat nem tudja pótolni. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a foglalkoztatás minősége is romlik. A bizottság adatai szerint a foglalkoztatottak 8,4 százaléka a szegénységi küszöb alatt él - mutatott rá. Barroso a munkaerő-áramlás szabadságának fontosságát hangsúlyozta, egy valódi közös európai munkaerőpiac megteremtését sürgette.

Teljessé kell tenni a Gazdasági és Monetáris Uniót, és mélyíteni kell az integrációt - hangsúlyozta. Hozzátette: vannak, akik úgy vélik, hogy a versenyképességet a szociális rendszer rovására kell javítani, de ő ezzel nem ért egyet. "Alkalmazkodni kell, reformokat kell végrehajtani, de nem szabad kockára tenni a lisszaboni szerződésben is rögzített szociális piacgazdaság rendszerét" - szögezte le Barroso a konferencián, és reményét fejezte ki, hogy a holnap Európája erősebb lesz, mint valaha volt.

A Job4Europe konferenciát több uniós politikus és szakember is az Európai Bizottság idei legfontosabb eseményének nevezte, mert 2008 óta a munkanélküliség 7-ről 10,4 százalékra emelkedett az Európai Unióban, az eurózónában pedig jelenleg 11,2 százalék az állástalanok aránya. Ez uniós szinten 25, az eurózónában 18 millió munkanélkülit jelent, ami a bizottság szerint a közép és hosszú távú stabilitást is fenyegeti. A bizottság közleménye ismerteti, hogy 2011-ben 10 millió fölé emelkedett a tartósan munkanélküliek száma és 116 millió embert fenyeget a szegénység vagy a társadalomból való kiszorulás veszélye.

A munkahelyteremtés kulcskérdés, dinamikus európai munkaerőpiacra van szükség, a foglalkoztatáspolitikának pedig helyet kell kapnia az uniós irányítás szintjén, hogy a szociális és foglalkoztatási kérdések ne szorulhassanak háttérbe a gazdasági szempontokkal szemben - állapítja meg elemzésében az Európai Bizottság, a konferencia házigazdája.