Az egészségügyben nem lesz kényszernyugdíjazás

Bélteczki János, a Liga Szakszervezetek elnökségének tagja, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke a Világgazdaságnak azt mondta: Orbán Viktor a Liga Szakszervezetekkel még szeptember első felében folytatott megbeszélésén mondta ezt.

Az egészségügyben nem lesz kényszernyugdíjazás

A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a miniszterelnök azt kérte az egészségügyiektől, határozzák meg maguk az egészségügyiek foglalkoztatásának felső korhatárát.
Bélteczki János szerint most, amikor legalább két megyényi orvos hiányzik a rendszerből, nem lehet ilyen vonalat húzni, ezt a kérdést ugyanakkor széles szakmai konszenzus alapján meghozott döntéssel kell megválaszolni. Ezért a MOSZ hamarosan egyeztetést kezdeményez a Magyar Orvosi Kamarával és a Magyar Kórházszövetséggel.

Mint emlékezetes, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter júniusban jelentette be, hogy minden 62 év feletti állami alkalmazottra elrendeli a kormány a kötelező nyugdíjba vonulást, és ennek nyomán mintegy 20 milliárd forintos megtakarítással számol.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szinte azonnal mentességet kért az ágazatnak, mondván, összeomlik az ellátórendszer, ha a kényszernyugdíjazást az egészségügyben is végre kell hajtani. Ennek ellenére - legalábbis az újonnan kinevezett kórházigazgatóknál - úgy tűnt, itt sem tekintenek el a kötelező nyugdíjba vonulástól.