A Honvédszakszervezet újra a LIGA tagja

Történelmi döntést hozott a Honvédszakszervezet választmánya szeptember 26-i, csopaki ülésén: újra csatlakoztak a LIGA Szakszervezetekhez.

A Honvédszakszervezet újra a LIGA tagja

A szakszervezeti konföderációhoz történő csatlakozásról szóló napirendi téma során Czövek János bevezető szavaiban emlékeztetett az elnökség legutóbbi döntésére, miszerint a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligáját (Liga) és a Munkástanácsok Országos Szövetségét (MOSZ) javasolja, mint lehetséges konföderációt a választmány számára. A napirendi pont megvitatásán jelen volt Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke is.

[Az alábbiakban idézzük a Honvéd Szakszervezet tudósítását az eseményről, a teljes cikk ide kattintva elolvasható. Gaskó István elmondta:] "Létkérdés, hogy a Honvéd Szakszervezet pozícionálja magát és ebben a nagyon nehéz gazdasági helyzetben a Hosz olyan érdekképviseleti rendszerhez tartozzon, mint a Liga. Egy erős szerveződésnek, egy erős konföderációnak van csak esélye érdemben fellépni. A Hosz nagyon jól konszolidált szakszervezetként többre érdemes, a tárca szintű érdekképviselet mellett ott a helye az országos és nemzetközi fórumokon is (OKÉT, ESZSZ, stb.). Csak a Liga tudja tartani a pártoktól független, politikamentes tevékenységét. A Liga várja vissza a Hosz-t a tagszervezetek sorába, hiszen a Liga mindig támogatta a katonák érdekeinek képviseletét, mi egy családba tartozunk - mondta el hozzászólásában Gaskó István, a Liga elnöke.

A jövőről szólva a Liga Szakszervezetek elnöke hozzátette: a szakszervezeti mozgalom megújítása olyan lépéseket kíván, amely már majdnem meghaladja a Liga erejét is. Valamennyi ágazatban jelen vagyunk, igyekszünk a teljes vertikumot lefedni, a köz- és versenyszférát is leghatékonyabban képviselni. Több ágazati szakszervezet tagjai igyekeznek hozzánk, a Liga jelenleg mintegy 70 ezer tag képviselőivel tárgyal. Nagyon fontos, hogy az élő, működő szakszervezetek egy helyre, hozzánk tartozzanak. Ezért aztán megkezdtük a regionális és a megyei szakszervezetek felépítését, a békéltető tanácsok létrehozását, az országos jogsegélyszolgálat (Jogpont+) működtetését is.

A Liga elnöke a képzésről, továbbképzésről és a munkaerő-közvetítésről is beszélt, majd azzal zárta szavait, hogy "Egymás nélkül nincs jövő". Az ezt követő vita során több kérdést is megfogalmaztak a jelenlévők. Érdeklődtek a jövőbeni tárcaszintű és országos érdekegyeztetésről, az országos politika és a Liga kapcsolatáról, a Liga Alapszabályáról, a kormány és a Liga közötti tárgyalásokról, illetve azok - már most jelentkező - eredményeiről. A médiában elhangzott Gaskó-nyilatkozatra vonatkozó kérdésre a Liga elnöke elmondta: Egy szakszervezet soha nem lehet ellenzéki párt, mi ellenfelei lehetünk a mindenkori kormánynak, de ellenzéke soha. Hiába csatároznak felettünk, nekünk mindig higgadtan kell képviselnünk a munkavállalók érdekeit.

A nyílt szavazás során eldőlt, hogy a Liga Szakszervezetekhez történő csatlakozást 51/65 igen szavazattal, 81%-os többséggel, 13 tartózkodással, és 1 ellenszavazat ellenében támogatta a választmány.  

A döntés után Czövek János elnök megköszönte az együttműködés lehetőségét. Gaskó István elnök pedig még a tartózkodóknak és az egy ellenzőnek is felajánlotta az együttműködést. Ezt követően a két elnök gratulált egymásnak a történelmi döntéshez."

Honvédszakszervezet HOSZ


Képek: