Feketén foglalkoztatott a Gemenc Volán alvállalkozója

Az Orange Ways Zrt-ből, névváltozás után lett Tribune Ventures Hungary Zrt, majd ebből a cégből, a megszűnése után létrejött Tribune Ventures Európa Kft, mint a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozója, valamennyi autóbuszvezetőjét adóhatósági bejelentés nélkül, tehát "feketén" foglalkoztatta.

Feketén foglalkoztatott a Gemenc Volán alvállalkozója

Erről a tényről, valamint a szabálytalanság megszüntetésére kötelező, és ezzel együtt a munkaügyi bírság kiszabásáról szóló határozat kiadásáról 2012. szeptember 27-én tájékoztatta a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezetet - a SZAKSZ által tett előzetes bejelentésre elrendelt vizsgálat befejezésével - a Tolna Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve.

Mint azt a SZAKSZ sajtóközleményében írja: ezek után egyértelművé vált, hogy a Gemenc Volán Zrt. vezérigazgatójának nincs más választása, mint az, hogy az alvállalkozójával, azonnali hatállyal megszünteti a szerződést, melyet 2009. május 29. napján az Orange Ways Zrt-vel kötött meg.

Az alvállalkozó cégeinél végbement átalakulásokkal kapcsolatban, a SZAKSZ magánokirat-hamisítás alapos gyanújával feljelentette Kovács Miklós vezérigazgatót, 2012. július 20-án a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A szakszervezet információi szerint folyik a nyomozás, tehát feljelentésük alapján a magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja nem zárható ki.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, ezen közleményével azt szeretné elérni, hogy a közösségi közlekedésben - a Volánoknál - az alvállalkozás lehetősége a jövőben fel sem merüljön. Bebizonyosodott, hogy az alvállalkozások nem tudják a feladatot magasabb színvonalon és olcsóbban elvégezni, mint a Volán társaságok. Abban az esetben lehetséges ez, ha az élő munkaerőn, vagy a járulékok megfizetésén próbálnak az alvállalkozások spórolni, "trükközni", de ebben az esetben a munkavállalókkal, vagy az adóhatósággal kerülnek szembe. A munkavállalókkal kialakult konfliktushelyzet pedig veszélyezteti a menetrendszerű közlekedés biztosítását, az utazóközönség számára.