Többszázas leépítések több helyen is

Hétszáz dolgozóját tervezi elbocsátani csoportos létszámleépítés keretében a Mol Nyrt., míg a Magyar Telekom tervei szerint jövőre ötszáz munkavállalóját bocsátaná el.

Többszázas leépítések több helyen is

Szollár Domokos - a MOL kommunikációs igazgatója - elmondta, hogy a vállalat vezetése kedden értesítette az érdekképviseleteket a tervezett leépítésről. A leépítés a Mol Nyrt.-t, valamint a csoporthoz tartozó TVK-t is érinti. A cég a magyarországi finomítás, a termelés, a logisztika, a nagy- és kiskereskedelem területén egyaránt tervez elbocsátásokat. Fele-fele arányban fizikai és szellemi foglalkozásúakat küld el a vállalat. Szollár Domokos közölte, hogy a szakszervezetekkel a jövő héten kezdődik a konzultáció, ennek lezárulta után hozza meg döntését a vállalat, várhatóan október közepén-végén.

A Magyar Telekomnál a létszámleépítésről és egyéb költséghatékonysági intézkedésekről szóló megállapodás értelmében a társaság 2013-ban 500 munkavállaló elbocsátását tervezi. A többség várhatóan 2012 végén távozik a cégtől.

A cég közleményében hozzáteszi: a fenti szám nem tartalmazza a vezetői állomány csökkenését és a nyugdíjazással megvalósuló munkaviszony-megszüntetéseket.

Az anyavállalat létszáma jelenleg mintegy 7500. A további költséghatékonyság elérése érdekében szervezeti átalakítások is várhatóak, amelyek 2013. január elsején lépnek életbe. A közlemény szerint a béren kívüli juttatások rendszerének egy eleme változik, a halasztott kezdetű nyugdíj-kiegészítő biztosítás munkáltatói hozzájárulásának mértéke 25 százalékkal csökken.

Az érdekképviseletekkel kötött megegyezés szerint az anyavállalat munkatársai 2013. áprilistól 4 százalékos bérfejlesztésben részesülnek annak érdekében, hogy a cég megőrizze azon munkatársak bérének reálértékét, akik továbbra is társaságnál maradnak.