Sok munkaadó nem adta meg az elvárt béremelést

A munkaadók jelentős része a feltételek vagy anyagi lehetőségeik miatt inkább nem kért a támogatásból, de nem is adta meg az elvárt emelést - olvasható a Napi Gazdaságban.

Sok munkaadó nem adta meg az elvárt béremelést

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összesített adatai szerint júliusban közel 170 ezer cég vette igénybe az elvárt béremelés után járó szociális hozzájárulási adókedvezményt, további majdnem 25 ezer vállalkozás pedig más kedvezménnyel együtt veszi igénybe a bérkompenzációt.

A NAV adatai szerint legalább 1,25 millió munkavállaló esetében töltötték ki a cégek a bérkompenzációs bevallási blokkot a havi munkáltatói bevallásban. A legfeljebb 75 ezer forintos sávba 214 ezer dolgozó keresete tartozik, e fölött pedig 1,04 millió munkavállaló keresett. A bérkompenzációban érintettek 1,25 milliós létszáma a cégen belüli teljes érintett dolgozói kör elvárt emelését mutatja, és így a bérkompenzáció 66 százalékban teljesülni látszik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azonban ehhez hozzá kell számolni azokat, akiknél csak a kötelező minimálbért és a garantált bérminimumot adták meg, illetve azokat a munkaadókat, akiknél a munkavállalók kétharmadánál hajtották végre az elvárt emelést.

Az adatok alapján a munkaadók jelentős része a feltételek vagy anyagi lehetőségeik miatt inkább nem kért a támogatásból, de nem is adta meg az elvárt emelést.

A NAV adatai szerint 1,25 millió munkavállalóból - 10,53 milliárd forint összegben - 1,16 millió fő esetében tudták érvényesíteni a bérkompenzációs kedvezményt a cégek. További 43,7 ezer munkavállaló után pedig ezt más kedvezménnyel együtt vették igénybe, összesen 134,5 millió forintot igényelve vissza.