Matolcsy 397 milliárdos csomagot ismertetett

Nyugdíjas-pótló létszámstop a közszférában, elhalasztott pedagógus béremelés, megszűnő nyugdíjjárulék plafon és új segélyplafon. A Kormány 0,1%-os növekedésről 1,2%-os recesszióra rontotta az idei évi GDP-előrejelzését, 1,6%-ról 1%-ra csökkentette 2013-as GDP-növekedési előrejelzését, és 2,7%-ra emelte az idei (+0,2%-pont) és jövő évi (+0,5%-pont) államháztartási hiánycélt.

Matolcsy 397 milliárdos csomagot ismertetett

Döntött a kormány azokról az intézkedésekről, amelyekkel idén és a következő két évben is 3 százalék alatt marad az államháztartás hiánya - mondta Matolcsy györgy nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A tárcavezető közölte: a 0,1 százalékos pozitív növekedési várakozáshoz képest azt várjuk, hogy az első félévben a zsugorodás megáll a második félévben, de így is a negatív tartományban lesz a magyar gazdaság teljesítménye, ezért kellett meghozni a döntéseket.

A kormány előrejelzése szerint a bruttó hazai termék (GDP) jövőre egy százalékkal nő, míg idén az első félévben 1,2 százalékkal csökken a GDP, a második félévben pedig stagnálás várható - jelentette be Matolcsy György.

A kormány 2,5 százalékról 2,7 százalékra emeli az idei hiánycélt, míg a jövő évi hiánycél 2,2 százalékról emelkedik 2,7 százalékra.

A kormány a hiánycél eléréséért 133 milliárd forintot zárol a költségvetésben a kormányzati intézmények fejezeti előirányzatainál, valamint a maradványoknál, a többi között a Nemzeti Földalap, és a Foglalkoztatási Alap fejezetében. - fejtette ki az idei évet érintő lépéseket a tárcavezető.

Csökken a közszféra létszáma

Matolcsy György kiemelte: a kormány 2013-ra 397 milliárd forintos programról, egyenlegjavításról döntött. A jövő évi csomag hét intézkedéssorozat tíz intézkedését tartalmazza.

Ennek eleme, hogy a következő három évben nem töltik fel a közszféra egyes ágazataiban a kimenő nyugdíjasok helyét. Egyes ágazatokban, így az egészségügyben nem lesz nyugdíjas létszámstop, mivel ott "ez nem érvényesíthető", a járási rendszernél viszont megvalósítható - tette hozzá. A közszférában megszűnik az a lehetőség, hogy a munkavállaló egyszerre kapjon munkabért és nyugdíjat.

Matolcsy György elmondta: már 2013-tól, az önkormányzati rendszer átalakítása során a központi állam által átvett iskolák, korházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezer fővel csökken a közszféra létszáma. A nemzetgazdasági miniszter egyben bejelentette, hogy a közszférában megszüntetik annak a lehetőségét is, hogy a munkavállalók egyszerre kapjanak munkabér- és nyugdíjkifizetést.

A kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-i emelését 2014 elejéig elhalasztja, amivel 73 milliárd forintot takarít meg. Amennyiben viszont 2013-ban a tervezett 1 százaléknál jobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

A kormány az EU/IMF-hitelmegállapodás megkötése után jelenlegi 15 százalékról 5 százalékról csökkenti az Európai Uniós projektek társfinanszírozásának arányát, amely 55 milliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek.

Nem adóztatják meg a jegybanki tranzakciókat

A kormány lemond a jegybank megadóztatásáról, de 30 milliárd forinttal 40 milliárdra emelik a Magyar Államkincstár által fizetendő tranzakciós illetéket. Mint mondta, a gyengébb növekedési ráta és "partnereink kifogásai" miatt a kormány már nem számol ezzel a tétellel. Emlékeztetett: az Európai Bizottság a jegybanki tranzakciós illeték miatt kilátásba helyzete, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen.

Jövőre a készpénzfelvétel után 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni a korábban tervezett 1 ezrelék helyett - közölte a tárcavezető.

Felső korlátot vezet be 2013-tól a kormány az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra, az európai uniós társfinanszírozás mértéke pedig 15-ről 5 százalékra csökken jövőre. Matolcsy György hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány még nem döntött arról, milyen támogatásoknál vezetnek be felső korlátot és leszögezte: semmilyen gyerekneveléssel kapcsolatos támogatás nem jöhet szóba. Példaként említette, jogos az az igény, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél ne legyen nagyobb az egy főre jutó szociális támogatások összege. Ezzel 8-10 milliárdos kiadáscsökkenés érhető el.

Növelnék a hatékonyságot

A kormány 95 milliárd forintos többletbevételt remél az adóbeszedés hatékonyságának növelésétől. Matolcsy György a csütörtöki kormányülés "egyik legfontosabb döntésének" nevezte, hogy a kormány a jövő év során, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével valamennyi pénztárgéphez bevezeti az online kapcsolatot.

A miniszter kormányzati számításokat idézett, amelyek szerint Magyarországon mintegy 500 milliárd forintot tesz ki a meg nem fizetett áfa. Az intézkedést az olaszországi, svédországi és szlovéniai sikeres példákkal is magyarázta. Bulgáriában hasonló intézkedésnek köszönhetően 1 milliárd euróval, közel 300 milliárd forinttal több lett az áfabevétel - tette hozzá.

Az adóintézkedések között említette fordított áfa kiterjesztését a sertéskereskedelemre. Az öt gabonanövénynél ez az intézkedés bevált az elmúlt hónapokban - mondta Matolcsy. A gazdaságfehérítés így összesen 120 milliárd forintnyi többletbevételt hozhat a költségvetésnek - összegezte.

A miniszter számításai szerint 51 milliárd forint egyenlegjavítást hoz a társadalombiztosítási hozzájárulásra vonatkozó plafon eltörlése. Megszűnik az a jelenlegi rendelkezés, hogy havi 661 ezer forint felett 0 százalék a TB-hozzájárulás kulcsa. Mind mondta, egyenlegében ez az intézkedéssel az adófizetők 1 százaléka valamivel többet fog befizetni 2013-ban, mint idén, de ezek az adófizetők így is többet tarthatnak meg, mint az arányos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése előtt.


Az Európai Bizottság üdvözölte a magyar kormány pénteken ismertetett, a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés érdekében tett kiigazító lépéseit, ám annak minőségét illetve mennyiségét nem kommentálta Olivier Bailly, az Európai Bizottság (EB) szóvivője.


A péntek délelőtti bejelentés hatására megugrott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben. Az euró ára reggel 285 forint környékén volt, onnan 281,6 forintig esett. A frank reggel 235 fölött volt, onnan 232,4-ig esett. Az OTP árfolyama 4100 forint fölé emelkedett és erősödött az MTelekom is a bejelentést követően.

Meredek csökkenéssel, idei mélypontjára esett a magyar államadósság-kockázatot jelző CDS-felár. A CDS középárfolyama 358-359 bázispont környékén mozogtak a pénteki londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra a 374,8 bázispontos előző esti záró után. Az árfolyam az idén most először süllyedt 360 bázispont alá Londonban.